Friss hírek

2010.01.07. 11:28

Szélsõséges vallási vezetõvel találkozott a gépet robbantani akaró nigériai fiatalember

<p>Csütörtöki jemeni jelentések szerint az a nigériai fiatalember, aki karácsonykor fel akarta robbantani a Northwest légitársaság Detroitba tartó gépét, korábban egy szélsõséges vallási vezetõvel találkozott Jemenben. Minderrõl a védelemért is felelõs miniszterelnök-helyettes számolt be. Elmondta, hogy a fiatalember Vádi Rafadban találkozott az amerikai születésû, de késõbb Jemenben letelepedõ Anvar al-Avlaki hitszónokkal.</p>

A politikus azt is elmondta, hogy hírszerzési információk szerint Umar Faruk Abdulmutallabnál talált robbanóanyag nem Jemenbõl, hanem Nigériából származik. A szélsõséges hitszónoknak egyébként köze lehet a texasi katonai bázison történt lövöldözéshez is, amikor 13 embert mészárolt le egy fanatikus.

Abdulmutallab december 25-én a Northwest légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó járatán akarta mûködésbe hozni az alsónadrágjába rejtett robbanószerkezetet, miközben az utasszállító az amerikai nagyváros reptere fölött a landoláshoz készülõdött. A gépen 278 utas és 11 fõnyi személyzet utazott. A pokolgép azonban "besült" és csak tûz keletkezett, nem robbant fel a szerkezet. Több utas is ráugrott a férfire, így meghiúsították a merényletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!