Szendrő hírei

2017.07.29. 08:35

Mentők segítségével jött a világra a szendrői kisbaba

Szendrő - Nem akármilyen esettel találkoztak a szendrői mentősök kedden.

Szendrő - Nem akármilyen esettel találkoztak a szendrői mentősök kedden.

A hajnali órákban riasztották a szendrői mentőegységet egy 39 éves, harmadik terhességének 40. hetében járó kismamához 2-3 perces fájásai miatt. Röviddel a helyszínről indulást követően a kismama fájásai erősödtek, gyakoribbá, majd folyamatossá váltak, így azonnal esetkocsi indult segítségül.

A két mentő találkozott, majd a mentőtiszt vizsgálata közben a magzatburok hirtelen megrepedt, a magzatvíz elfolyt, a gát domborodni kezdett. Bár a fej is látszott, de a magzat elakadt, nem volt képes megszületni. A mentősök így szülészeket meghazudtoló profizmussal gátmetszést végeztek, mely után egészséges, 4200 grammos, 53 centiméteres újszülött jött világra.

Élesben először

Az esetkocsi mentőtisztje Csattos Máté volt, aki 2014 decembere óta dolgozik mentőként, és 2016 novemberétől mentőtiszt. Azt mondja, a főiskolán megfelelő gyakorlatot szereztek a szülészeten, de egyedül, élesben most először kellett világra segítenie egy babát.

– Előfordulnak kórházon kívüli szülések, de az igen ritkán, hogy mentőautóban történjen ilyesmi. A kismamához előbb egy egységünk érkezett, de a szakápoló látta, hogy nem fognak beérni a kórházba, ezért kért segítséget, és indultunk el az esetkocsival. Mint a mentést vezető tisztnek, nekem kellett meghozni a döntést, hogy levezessük a szülést az autóban, de a kollégáim szakszerű és profi segítsége nélkül nem sikerülhetett volna – mondja szerényen Csattos Máté, aki nem habozott cselekedni, látva, hogy a baba elakadt a szülés közben.

A mentősöknél minden eszköz rendelkezésre állt, sőt felkészültek arra is, hogy újraélesszék a babát, ha komplikáció merülne fel, de a gátmetszés után már probléma nélkül megszületett a kisfiú.

– Az a pillanat, amikor az újszülött kinyitotta a szemét, először vett levegőt, majd az anyuka megpuszilhatta a picit, fantasztikus emlék marad számomra. Sajnos előfordul a munkánk során, hogy olyan esettel találkozunk, amikor a modern eszközeink és minden szaktudásunk ellenére sem tudunk segíteni.

Ezek mellett nagy szükség van az ilyen felemelő esetekre is. Büszke vagyok a csapatra, mert mindenki nagyon profin tette a dolgát – teszi hozzá a mentőtiszt.

Csattos Máténak sokan gratuláltak azóta, de ő mindenkinek azt válaszolja, a kismamának kell a babához, ők csak tették a dolgukat.

- ÉM-HI -


[related-post post_id="3565709"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!