Helyi közélet

2015.09.01. 20:22

„Olyan volt, mint egy csatatér”

Budapest, Miskolc - Hadiállapotok uralkodtak kedden délelőtt a budapesti Keleti pályaudvaron és környékén.

Budapest, Miskolc - Hadiállapotok uralkodtak kedden délelőtt a budapesti Keleti pályaudvaron és környékén.

„Bevallom, féltem azért rendesen – kezdte Imre bácsi (kérésére teljes nevét nem írjuk le – a szerk. –, amikor megláttam, mekkora a tömeg a Keleti pályaudvar környékén. Olyan érzésem, volt, mintha csatatéren járnék. Emberek egymás hegyén-hátán, csomagokkal megrakodva. Hangoskodtak, lökdösték egymást, mérgelődtek a rendőrökkel, akik ekkor (olyan 9 óra után lehetett – a szerk.) már nem engedtek se be,se ki senkit a csarnokba. Én sem jutottam be, hiába mondtam, hogy indul a vonatom haza, Miskolcra.

Nem értették, mi történt

Imre bácsi a gyermekinél volt Pesten és – mint mondandójából kiderült – nem is jutott be a pályaudvarra, ahol ekkor már bent is ostromállapotok uralkodtak a szintén vonatra, Nyugat-Európába indulóra igyekeztek volna feljutni. Sikertelenül. Nem engedték a szerelvény közelébe őket.

A hírekben is láthattuk, hallhattuk, olvashattuk – és Imre bácsi is megerősítette –, hogy a pályaudvari hangosbemondóban többször is elhangzott magyarul, hogy se nem indul, se nem érkezik bizonytalan ideig vonat a Keletibe, mert „hatóságilag lezárták a pályaudvart”, de ez az infó épp a magyarul nem igazán értő migránsokhoz jutott el nem éppen hatékonyan, így sokáig értetlenkedtek az intézkedések hallatán.

Másfél órás késéssel

„Azt hittem, hogy ma már nem jutok haza vonattal Miskolcra, végülis olyan jó egy-másfél órás késéssel mégis felszállhattam a szerelvényemre – folytatta Imre bácsi. – Nem sokan voltunk a vonaton. Láthatja, milyen kevesen szálltunk le itt, Miskolcon. Sokaknak elment a kedve az utazástól. De sietek máris haza, remélem a busz nem fog késni – tette hozzá búcsúzkodás közepette.

„Megoldást kell találni…”

Két fiatal olyan „minden jó, ha a vége jó” hangulatban szállt le a vonatról. Végül is, ha némi késéssel is, de eljutottak úti céljukhoz. Persze a migránsokról megvolt a maguk véleménye és megoldási javaslata is, de annak tartalma nem tartozik a nyomdafestéket tűrő kategóriába.

Egy idősebb hölgy elmondta, hogy Pesten még elég ideges volt, de a hazafelé tartó úton volt ideje megnyugodni. Szerencsére neki nem kellett sietnie, nem időpontra jött Miskolcra. „Ha mindez mondjuk a reggeli, kora délelőtti csúcsforgalom idején történik, akkor bosszankodó, átkozódó emberek tucatjaival találkozhatna itt, a peronon. Remélem, hamar megoldást találnak a bevándorlók ügyére, mert a helyzet már tarthatatlan.”

ÉM


MÁV helyzetkép

A kedd délelőtti egy órán át tartó hatósági zárás miatt szünetelt a vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron. A megyénket érintő Budapest−Hatvan−Miskolc vonalon a személyvonatok csak Kőbánya felső vagy Rákos állomásig közlekedtek. Kedden délután, kora este az InterCity vonatok még 50–60 perces késéssel tartottak a célállomás felé. A MÁV előrejelzése szerint késő estére, mára mindenképpen helyreáll a forgalom.


Kiürítették a pályaudvart

A Magyar Távirati Iroda helyszíni tudósítása szerint a Keleti pályaudvar hangosbeszélőjén 9 óra után közölték, hogy bizonytalan ideig a pályaudvar nem fogad és nem indít vonatokat. A rendőrök a főbejáratnál is sorfalat álltak és hangosbemondón, tolmács segítségével tájékoztatták a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat a helyzetről, majd nem sokkal 10 óra után a nemzetközi pénztárnak helyet adó csarnok kivételével kiürítették a pályaudvart.


Budapest, 2015. szeptember 1., kedd (MTI) - Továbbra is tart a migránsok tüntetése a Keleti pályaudvar előtt; az indulatokat az váltotta ki, hogy kedden a hatóságok lezárták az állomást és mindenkit kitereltek - adta hírül az M1 aktuális csatorna. tovább »

Budapest, 2015. szeptember 1., kedd (MTI) - A hatóságok csak a megfelelő úti okmánnyal és - szükség esetén - vízummal rendelkezőket engedik felszállni a Nyugat-Európába közlekedő vonatokra - közölte a MÁV kedd délután az MTI-vel. tovább »

Budapest, 2015. szeptember 1., kedd (MTI) - Kedden nem sokkal 10 óra után megindult a vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron - mondta a MÁV helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna műsorfolyamában. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a migránsokat nem engedik be a pályaudvar csarnokába. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában