Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.13. 18:55

Rendőrt hívtak az ópályi általános iskolába

Ópályi  - Az ópályi Jókai Mór Általános Iskolába rendőrt hívtak a minap, mert az egyik diák úgy megragadta az őt jogosan számon kérő tanárt, hogy véraláfutásos lett a karja.

Ópályi  - Az ópályi Jókai Mór Általános Iskolába rendőrt hívtak a minap, mert az egyik diák úgy megragadta az őt jogosan számon kérő tanárt, hogy véraláfutásos lett a karja.

A hetedikes, 14. életévét betöltött fiatalt közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt vonták felelősségre az egyenruhások. A múlt hónapban két iskolából hazafelé tartó lányt bántalmazott egy tizenéves fiú a településen. Amikor a szülők feljelentése nyomán számon kérték tettéért az elkövetőt és annak szüleit, még ők voltak felháborodva, és keresetlen szavakkal illették, rasszizmussal vádolták vádlóikat. A támadó azóta más iskolába jár, mondhatni: a problémát áthelyezték, de nem oldották meg.

Herczeg Péter, a tanév elején kinevezett iskolaigazgató elmondta: nagyon fontosnak tartja, hogy az intézményen belül és kívül is biztonságban érezzék magukat mind a gyerekek, mind a tanárok. Tavaly év vége óta térfigyelő kamerák pásztázzák az iskola folyosóit, közösségi tereit, azóta jelentősen csökkent az atrocitások száma az óraközi szünetekben.

– Az órákon a pedagógus joga és kötelessége, hogy rendet és fegyelmet tartson. Ez nem könnyű, hiszen a nehezen kezelhető diákok olykor kiabálással, hangoskodással, rossz magatartásukkal zavarják a tanítást. Előfordult már, hogy egy diák visszafeleselt, „beszólt” vagy megfenyegette a pedagógust, de tettlegességig sosem fajultak a szópárbajok.

Bár a tanulóink túlnyomó többsége halmozottan hátrányos helyzetű, olyan családban él, ahol másfajta értékrend uralkodik, mindössze 8-10 olyan van, akinek a szép szó nem használ, ha úgy tetszik, kezelhetetlenek. A kollégáim elég „edzettek” és tapasztaltak ahhoz, hogy ha csak egy mód van rá, megtalálják a közös hangot a problémás diákokkal és a szülőkkel.

A nevelő munkánkat 2 gyógypedagógus, 2 fejlesztő pedagógus és a rendőrség ifjúságvédelmi szakemberei is segítik, kiemelt figyelmet fordítva a nehezen kezehető gyerekekre. Az évfolyamok csoportbontásban, de nem szegregáltan (!) tanulnak, a lassabban haladó csoportban gyakrabban fordulnak elő fegyelmezési gondok. Nap mint nap azért küzdünk, hogy fiataljaink tanult, intelligens, sikeres felnőtté, a társadalom hasznos tagjává váljanak, őszintén hiszem, hogy nem hiába – tette hozzá Herczeg Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!