Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.21. 12:00

Péntek éjfélig lehet még pályázni

Nyíregyháza - Hétfőn ismét módosította az országgyűlés a nemzeti dohányboltokról szóló törvényt. Szeszes és energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőt és újságot is árulhatnak majd a dohányboltok. A változtatás szükségességének okairól a következőket mondta el lapunknak dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő.

Nyíregyháza - Hétfőn ismét módosította az országgyűlés a nemzeti dohányboltokról szóló törvényt. Szeszes és energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőt és újságot is árulhatnak majd a dohányboltok. A változtatás szükségességének okairól a következőket mondta el lapunknak dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő.

A szakma kérte

– Mint közismert a nemzeti dohányboltok hálózatát a fiatalok dohányzásának visszaszorítása érdekében akarja kiépíteni az állam. Bár tövény írja elő, hogy 18 éven aluli fiatalokat nem lehet kiszolgálni dohánytermékekkel, a mindennapi élet gyakorlata nem ezt bizonyította, mivel sok helyen hozzájuthattak a tiltott termékekhez. Éppen ezért nagyobb felelősségük lesz ezeknek a nemzeti dohányboltoknak, amelyekben az eredeti elképzelés szerint csak dohánytermékeket lehetett volna árulni. Szakmai szervezetek azonban jelezték, hogy oly minimális lett volna a trafikok kereskedelmi haszna, hogy veszélyeztette volna a hosszú távú működőképességet, ezért a decemberi törvénymodósítás lehetővé tette a szerencsejáték-termékek forgalmazását is a nemzeti dohányboltok számára. A február 18-i döntés pedig tovább szélesítette az árusítható termékek körét, így az üzletek kínálata kibővíthető szeszes itallal, energiaitallal, ásványvízzel, üdítővel, s cél még az is, hogy ezek magyar termékek legyenek – ismertette a módosítások menetét a honatya.

– A bővítésnek köszönhetően megnőtt a kereskedők érdeklődése a nemzeti dohányboltok megpályázása iránt, amit az is jelez, hogy az elmúlt napokban több telefont kaptam ezzel kapcsolatban.

Dr. Simon Miklós kiemelte, hogy a meghosszabbított határidő február 22-én éjfélkor lejár, addig lehet tehát pályázni a dohánytermékek kiskereskedelmi jogosultságára a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-nél. Az eredeti tervek szerint július 1-jétől nyithattak volna ezek az üzletek, de a hétfőn elfogadott törvénymódosítás szerint már május 1-jétől működhetnek.

Van még tennivaló

– A fiatalok védelme mellett cél az is, hogy egy bolt megélhetést nyújtson egy családnak. A számítások szerint legalább ötezer-hatezer új munkahellyel több lesz, igaz, annak is megvan a veszélye, hogy megszűnik néhány eddigi munkahely – folytatta dr. Simon Miklós. – A törvény azt mondja ki, hogy 2000 lakosként kell egy nemzeti dohányboltot üzemeltetni. A lakosság létszáma alapján Nyírbogáton két ilyen üzlet, Nyírbátorban pedig 7 nyitható. A törvény ügyel arra is, hogy ne alakulhassanak ki láncok, ezért a nyírbogáti két üzletet két külön személynek kell működtetnie, a nyírbátori hét trafikból pedig egy kézben csak 4 lehet. Úgy gondolom, a nagyobb városokban többszörös lehet majd a túljelentkezés, de a kisebb településeken is lehet fokozott érdeklődés a dohánybolt iránt.

Rákérdeztünk arra is, hogy a politikus szerint mennyire várható a dohányárusító helyek számának csökkenésével a cigarettacsempészetek növekedése a magyar-ukrán határon.

– Minden bizonnyal sokan próbálkoznak majd csempészettel. Éppen ezért a törvényhozóknak további lépéseket kell tenniük a Nemzeti Dohányboltok és a magyar dohánytermelők érdekében, van tehát még tennivaló ezen a területen.

M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!