Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.19. 11:08

Orvosi ügyelet napi 24 órában

Nyíregyháza - A nyíregyházi önkormányzat vezetői és az egészségügyi dolgozók is várják a nappali orvosi ügyelet indulását.

Nyíregyháza - A nyíregyházi önkormányzat vezetői és az egészségügyi dolgozók is várják a nappali orvosi ügyelet indulását.

Már évekkel ezelőtt felvetődött az egészségügyben a nappali ügyelet létrehozása, amely immár valósággá válik. A nappali ügyelet 8 órától 18 óráig tart majd ugyanott, ahol az esti ügyelet is van a mentőállomás mellett, így a bevezetésével megvalósul Nyíregyházán és a nyíregyházi kistérségben a 24 órás ügyeleti alapellátás – mondta el lapunknak dr. Szilassy Géza önkormányzati képviselő. – A háromtagú személyzet – orvos, gépkocsivezető, szakápoló ügyeleti munkájához a városnak nem kellett pluszforrást előteremtenie, sikerült ugyanis megszervezni az alapellátási igazgatóságon belül. A nappali ügyelet ellát egy bizonyos diszpécserszolgálatot is, hiszen dönt a sürgősségi esetben arról, hogy mentő vagy rohammentő induljon a hirtelen rosszul lett betegért.

Természetesen mindez nem érinti a háziorvosok munkáját, ők továbbra is végzik a feladatukat a megszokott rend szerint. Minőségi előrelépést jelent a nappali ügyelet, amely a háziorvosok munkája mellett a kórházi sürgősségi osztályt is tehermentesíti.

Segíteni a háziorvost

Dr. Horváthné dr. Veisz Katalin önkormányzati képviselőként és egészségügyi szakemberként is jelentős lépésnek értékelte a nappali ügyelet beindítását:

– Régóta kérték már ennek az ügyeletnek a létrehozását a háziorvosok, s ha minden hatósági engedély rendben lesz, akkor március elsejétől sokrétűbb lesz az alapellátás Nyíregyházán és a kistérségben. A nappali ügyelet feladata a háziorvosi ellátás kiegészítése, illetve annak segítése. Szeptember végén összegezni kell majd a nappali ügyelet tapasztalatait, s ha az ÁNTSZ nem emel kifogást, akkor ennek az ellátási formának az engedélyét határozatlan időre.

Kihathat a sürgősségi ellátásra is

A Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának (SBC) betegforgalma kiugróan magas, évente mintegy 40 ezer beteget látnak el, ez naponta 100–110 pácienst jelent, miközben egy átlagos sürgősségi osztályon napi 30 beteget fogadnak. Folyamatosan keresik a betegforgalom ésszerűsítésének módját, hogy az osztályon csak azokat lássák el, akik nem házi- vagy szakorvosi ellátást igényelnek.

– Egyik ilyen lehetőség a 24 órás háziorvosi ügyelet bevezetése, hiszen nagyon sok esetben kerülnek hozzánk olyan betegek, akik nem igényelnek sürgősségi ellátást – mondta lapunknak dr. Domokos Gabriella, az SBC osztályvezető főorvosa. – A mi legfontosabb feladatunk az életmentés, az állapotstabilizálás azonnali megkezdése. Osztályunkon működik a Triage-csoport, melynek tagjai már a beteg beérkezésekor megállapítják, hogy szükséges és indokolt-e a sürgősségi beavatkozás. Amennyiben nem, akkor a jövőben a nappali orvosi ügyeletre irányíthatjuk a beteget, ahol megkapja a szükséges orvosi ellátást. Évi 20–25 ezres betegszámnál a magas szakmai színvonal mellett könnyebben tudnánk tartani az elvárt gyorsaságot és a betegeink részéről igényelt empátiát. Kritikus időszakokban, amikor 140 pácienst kell egyetlen nap alatt ellátnunk, az olyan túlterheltséget jelent az osztály minden dolgozójának, amikor már sem idő, sem energia nincs arra a figyelemre, ami nemcsak a beteg részéről, hanem önmagunkkal szemben is elvárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!