Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.26. 11:30

LMP-Sajtótájékoztató: Csekély a javadalmazása az alibi foglalkoztatásnak

Nyíregyháza - „Van-e tervezhető út vissza a munkaerőpiacra? Anomáliák a közmunkaprogramban” címmel tartott sajtótájékoztatót Priksz Gábor kedden délelőtt Nyíregyházán.

Nyíregyháza - „Van-e tervezhető út vissza a munkaerőpiacra? Anomáliák a közmunkaprogramban” címmel tartott sajtótájékoztatót Priksz Gábor kedden délelőtt Nyíregyházán. Az LMP országos választmányának tagja, a megyei választmány vezetője szerint „a kormány által sikerpropagandaként beállított közmunkaprogram nem mutat valódi áttörést, elhibázottnak látjuk ezt a rendszert. Csekély a javadalmazás, alibi foglalkoztatásról van szó. Valójában érdemben kellene új munkahelyeket teremteni.

Erre rövidtávon az állami beruházások vonzhatnának szélesebb rétegeket, ilyenek lehetnek az energetikai jellegű uniós projektek. Hosszútávon az oktatási rendszer fejlesztése jelenthet megoldást, ám jelenleg pont az ellenkezője tapasztalható a drasztikus pénzelvonásokkal”. A politikus hozzátette: „A közmunkaprogram újabb anomáliákat teremt. Például 223 ezer forint átlagbér, 79 ezer forint minimálbér vagy 49 ezer forint közmunkabér vásárlóértékét vizsgálva óriási a különbség – nem beszélve a kisebb vagy ki sem adható szabadságokról, a kiszolgáltatottságról, amit a közmunkaprogram résztvevők megélnek.

Nem kiszámítható az sem, hogy mi alapján kerülhetnek be oda, és éppen miért azok, akik... Meggyőződésünk, hogy a közmunkaprogram újratermeli a helyi munkahelyteremtés, a helyi gazdaság nélküli munkanélküliséget. Gazdasági és vállalkozásfejlesztési programokra, válságálló munkahelyekre lenne szükség. Kiút lehet a környezeti fenntarthatóság érdekében is a zöld munkahelyteremtés, az önfoglalkoztatás kormányzati segítése, a földhasználat átgondolása, átszervezése a települések önellátó képességének növeléséért”.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!