Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.22. 13:53

Lezárult a Háztartáspanel kutatás

Nyíregyháza - Péntek délelőtt bemutatták és értékelték azt a kutatássorozatot, amelyet a megyeszékhely önkormányzatának szociális osztálya és a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Alkalmazott Társadalomtudományi Tanszéke indított el 2008-ban.

Nyíregyháza - Péntek délelőtt bemutatták és értékelték azt a kutatássorozatot, amelyet a megyeszékhely önkormányzatának szociális osztálya és a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Alkalmazott Társadalomtudományi Tanszéke indított el 2008-ban. A kutatás célja a városlakók életminőségének folyamatos figyelemmel kísérése, a változások elemzése és bemutatása volt. A kutatási program nemzetközi és hazai mintákon alapult, amely az úgynevezett háztartáspanel módszertanát követte. A felmérés sajátossága, hohy azonos lakossági mintán, azonos kérdőívvel próbálta meg feltárni a változásokat úgy, hogy a kérdezők ugyanazokat a háztartásokat keresték fel időközönként. Nyíregyházán 2008-ban zajlott le az első felmérés, amelyet 2010-ben egy második adatfelvétel követett, majd tavaly történt az újabb.

– Ilyen nagyságrendű kutatás még nem volt a megyében sem a városban, de országos szinten is egyedülálló – fogalmazott dr. Kovács Ferenc a felmérés eredményeinek ismertetése előtt. Nyíregyháza polgármestere elmondta: a tapasztalatokat igyekeznek majd hasznosítani és figyelembe venni, ahogy ez az érkerti és a huszártelepi városrehabilitáció során is történik. Ezután dr. Fábián Gergely, a kutatás „atyja” vette át a szót, aki igyekezett röviden összefoglalni a grandiózus adatfelvétel tapasztalatait.

– A háztartások havi nettó jövedelmének az átlaga 177 ezer forint volt 2008-ban, 2012-ben pedig már 178 766 forint, ami egy enyhe növekedést jelent. A jövedelmi helyzet egyfajta polarizálódást mutatott 2008 és 2010 közt, ami 2012-ben megállt – közölte Fábián Gergely, aki hozzátette: a polarizálódási folyamat azt jelenti, hogy a szélső társadalmi csoportok eltávolodnak a középtől és egyre nő a szegények és a gazdagok relatív részaránya a társadalomban.

– Az utóbbi években nőtt a jómódúakhoz és a felső középréteghez sorolhatóak aránya, erősödött a városi középréteg, a szegénységben élők aránya pedig egy kissé mérséklődött – tájékoztatott a szakember. A sajtótájékoztatón elhangzott: alapvetően minden társadalmi rétegben még domináns a gazdasági válság okozta rossz közérzet, a szegények körében 80 százalék vélekedik úgy, hogy anyagi helyzete rosszabb lett az elmúlt két évben. A háztartások felszereltsége (mobiltelefon, DVD lejátszó, személygépkocsi, internet hozzáférés) alapvetően nem változott 2008 óta, bár egy-egy jellemző tendencia azért itt ismegfigyelhető: csökkent a vezetékes telefonok száma, míg az internet előfizetéssel remdelkezők száma nőtt. A gazdasági aktivitással kapcsolatban kiderült, 2008-ban arra a kérdésre, miszerint „dolgozik-e Ön jelenleg” a válaszadók 54,9 százaléka válaszolt igennel, míg 2012-ben már 57,2 százalék. 

– Az elmúlt négy évben erősödött az úgynevezett bizalmi index, mert a szociális problémák megoldásában egyre többen fordultak a hivatalhoz vagy a szociális szolgáltatóhoz – tájékoztatott a dékán, aki hozzátette: ahogy Európában és az ország más területein, úgy Nyíregyházán is megfigyelhető az „elöregedés”.

A felmérés tapasztalatait végighallgató dr. Kovács Ferenc polgármester is igyekezett összegezni a hallottakat. – Kezd magához térni a város, ha minimálisan is, de csökkent a szegénység, bár a közhangulat nem mindig áll összhangban a számokkal – tette hozzá.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!