Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.09. 12:42

Kenyai kaland után magyar miliő

Nyíregyháza - A 137 ezres Ouluból, Finnország hatodik legnépesebb városából, a Botteni-öböl partjáról érkeztek végzős szociális munkások Nyíregyházára.

Nyíregyháza - A 137 ezres Ouluból, Finnország hatodik legnépesebb városából, a Botteni-öböl partjáról érkeztek végzős szociális munkások Nyíregyházára. A két hölgy három hónapos gyakorlatát tölti a megyeszékhelyen. Az oului egyetem partnerintézménye a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara Nyíregyházán, ezért gondolták közösen, hogy a három éves alapképzés utáni gyakorlatukat Magyarországon szerzik meg. Gyakorlatilag már belakták a várost az eltelt két hét során. Már jóízűen mondanak magyar szavakat is...

– „Palacsinta... tehenturo” – mosolyog Henna Ojalehto, amikor a kulináris élményekre terelődik a szó. Bevallja, hogy bár nagyon szeretné megkóstolni a gulyást, ez az íz még hiányzik számára.

– „Kurtos kalacs” – kutakodik közelmúltbeli emlékeiben Laura Peltola. Mindketten Erasmus-pályázat keretében jutottak el a nyelvrokonokhoz, sajátságos nyelvrokon-látogatásra. Arányosan és aranyosan egy-egy hónapot töltenek el a HUMAN-NET Alapítványál, a Periféria Egyesületnél és Gyermekjóléti Központnál, itt tartózkodásukat Szoboszlai Katalin koordinálja.

– Három alkalommal már voltam korábban Budapesten turistaként, és szerettem volna ettől többet látni az országból – említi Laura.

– Nagyon tetszik Nyíregyháza, mint város, és az is jó, hogy olyan hideg, mint Finnországban. Elég nagy a kontraszt, hiszen korábban voltunk Kenyában, ahol egzotikus környezetben egy más kultúrába kóstolhattunk bele. Szeretnénk behatóbban megismerni a magyar kultúrát, és az eddigi programok alapján ez menni is fog. Elégedettek vagyunk a szervezéssel, mindenki segítőkész, lesik a kívánságainkat.

– Én még nem jártam korábban az országban, valójában az ismeretlenbe utaztam – jegyzi meg Henna. – Egyébként is szeretek utazni, felfedezni. Például már felfedeztem egy fitnesztermet, és kocogni is tudtam. A szaunák közti különbséget egyelőre még nem ismerem. A szociális munkás feladata nagyon szerteágazó, a legfontosabb, hogy szeressünk az emberekkel bánni. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy tudom: lesz állásom Oulu közelében. Jó így hazamenni...

Laura a fővárosba vágyik, elhatározta, hogy belevág a nagy kalandba:

Helsinkiben sok a lehetőség, ott szeretnék elhelyezkedni. A diplomamunkámat befejeztük, Hennával közösen készítettük, az a címe, hogy: A szociális munka tapasztalatai a családsegítésen belül. Fogékonyak vagyunk mindenre, a Magyarországon szerzett tapasztalatokat igyekszünk majd hasznosítani a mindennapjainkban.

- Ladányi Tóth Lajos - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!