Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.15. 17:24

Jelenleg nincs szükséghelyzet

Nyíregyháza - Bár januárban sok csapadék esett, a megyében különösebb problémát nem okoz jelenleg az ár- és belvíz. Péntek délelőtt dr. Vinnai Győző kormánymegbízott vezetésével ülésezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság. A napirenden az ár- és belvíz elleni védekezés, az esetlegesen szükségessé váló operatív tevékenység biztosítása és a felkészülési feladatok ütemezése volt.

Nyíregyháza - Bár januárban sok csapadék esett, a megyében különösebb problémát nem okoz jelenleg az ár- és belvíz.

Péntek délelőtt dr. Vinnai Győző kormánymegbízott vezetésével ülésezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság. A napirenden az ár- és belvíz elleni védekezés, az esetlegesen szükségessé váló operatív tevékenység biztosítása és a felkészülési feladatok ütemezése volt.

Mindig készen kell állni

A pénteki ülést a megyei katasztrófavédelem igazgatójának, Csepely Zsigmond javaslatára hívta össze dr. Vinnai Győző, a védelmi bizottság elnöke, aki szerint ebben a megyében mindig felkészültnek kell lenni ár- és belvízvédelmi szempontból.

– Jelentős csapadék esett az elmúlt időszakban, a kockázati helyszíneket felmértük. Védekezési szempontból lényeges, hogy február 26-ig a helyi védelmi ülések is meg legyenek tartva – közölte Vinnai Győző, aki elmondta azt is, hogy a helyi védelmi bizottságok élén ezentúl a járási hivatalok vezetői állnak.

– Március elsején egy törzsvezetési gyakorlatot is tartunk, azért, hogy a lehető legfelkészültebben vágjunk neki a kritikus időszaknak, hiszen a klímaváltozás miatt nem igazán lehet előre jelezni, hogy mikor esik le egy nagyobb mennyiségű csapadék – fogalmazott a megyei védelmi bizottság elnöke, Vinnai Győző, aki rávilágított arra is, hogy egy esetleges hóolvadás főként a megye határszakaszain lehet veszélyes, hiszen egy árhullám először nálunk csapódik le.

Alapos és begyakorolt

A katasztrófavédelem jelentős strukturális átalakításon ment keresztül január óta, ám ettől függetlenül a korábbi védekezési terv van annyira alapos és begyakorolt, hogy idén is megfelelő lehet egy szükséghelyzet esetén.

– Új szervezetben állt fel a katasztrófavédelem, ezért a védekezési terv egy strukturális átalakításon esett át, de ez csak annyit jelent, hogy ezeknek a terveknek az irányítása az eddigiekhez képest másképpen történik. Megnyugtatok mindenkit: úgy gondolom, nincs mitől félnünk! – tájékoztatta lapunkat Csepely Zsigmond, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

– Jól vizsgázott eddig a rendszer! – nyugtatott meg bennünket Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója akkor, amikor a jelenlegi belvízi készültség helyzetéről faggattuk. A szakember elmondta: hó nincs és nem is várható, a talajvízszint ráadásul a szokásosnál is alacsonyabban van.

– Február elején volt egy hétvége, amikor két napon át megállás nélkül zuhogott, de az a csapadékmennyiség vagy beszivárgott a talajba vagy a zsilipek elvezették.

Folyamatos a szivattyúzás

Az igazgató hozzátette: a belvíz egyedül Tiszabercel és Tiszatelek környékén okoz gondot jelenleg, ám ott folyamatos a szivattyúzás. Utóbbi településen első-, Tiszabercelen másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Bodnár Gáspár szerint az elkövetkező napokban nemigen változik a helyzet, hiszen a tíznapos előrejelzés nem ígér csapadékot.

– Elégedett vagyok a vízügy eddigi munkájával, mert bár a 2013-as év elején a megszokottnál több eső esett, de ez nem okozott különösebb gondot a megyében élőknek. A szakember visszaemlékezése szerint igazán komoly károkat 1999-ben idézett elő a nagy mennyiségben leesett hó. – Akkor 100 ezer hektár földet öntött el a víz – mondta Bodnár Gáspár vízügyi igazgató.

A Vásárosnaményban élő  Csekő József, a Pioneer vetőmag cég területi képviselőjeként meglehetősen jól ismeri a szatmár-beregi határt. Ez az esős időszakokban vendégmarasztaló saráról elhíresült vidék, a sokat látott agrármérnök szerint most nem szenved a belvíztől.

 - A legmélyebb részeket leszámítva, nem áll víz a szántóföldeken. A méréseim szerint tavaly szeptember eleje  óta errefelé lehullott,  közel 200 milliméter csapadéknak egyrészt volt helye a talajban, ahol a múlt évi aszályban jelentős vízhiány halmozódott fel, másrészt nem volt ezen a télen  akkora fagy, ami meggátolta vol a csapadék mélyebb rétegekbe szivárgását.

 Ami pedig a belvíz elvezető csatorna hálózatot illeti, az utóbbi 3-4 évben sokat javult a helyzet, rendezettebbek a viszonyok köszönhetően a közmunkaprogramoknak, az önkormányzatok odafigyelésének, s nem utolsó sorban a 2010-es nagy belvíz után a belvíz levezető csatornák, árkok állapotára, de a tábláik talajlazítására is  sokkal jobban odafigyelő térségi gazdálkodóknak. 

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!