Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.07. 15:15

Hogyan próbál a kormányzat a megszorult baromfifeldolgozókon segíteni

Kálmánháza - Dr. Budai Gyula államtitkár, és dr. Vinnai Győző kormánymegbízott járt csütörtökön Kálmánházán, ahol egy baromfifeldolgozó üzemet látogattak meg, és az ágazat problémáira kínáltak megoldást.

Kálmánháza - Dr. Budai Gyula államtitkár, és dr. Vinnai Győző kormánymegbízott járt csütörtökön Kálmánházán, ahol egy baromfifeldolgozó üzemet látogattak meg, és az ágazat problémáira kínáltak megoldást.A kálmánházi baromfi feldolgozó közel 250 embert foglalkoztat, jelentős piaci részesedéssel, és jó minőségű terméket állítanak elő – kezdte látogatása célját vázolni dr. Budai Gyula államtitkár, majd így folytatta – oda kell állni melléjük, ha bajban vannak. Felvázoltam azokat a lehetőségeket, amiket az Európai Uniós pályázatok adnak, illetve, amiket a magyar állam nyújthat. Fontos, hogy az olyan vállalkozások, amelyek jelentős állatállománnyal rendelkeznek, azt fel is dolgozzák, részt tudjanak venni az állami földhaszonbérleti pályázatokon.

A mostani helyzetet az indukálta, hogy a tavalyi évben a takarmány árak annyira magasra szöktek, hogy az egész ágazatot veszélyeztetik a magas költségekkel, hiszen az áthárításuk sem a kereskedőkre, sem a fogyasztókra nem lehetséges. A megoldás az lehet, ha a takarmányt saját maguk állítják elő, ehhez pedig földre van szükség. Arra biztattam őket, hogy a közeljövőben meghirdetésre kerülő pályázatokon induljanak el.

Úgy látom minden feltételük adott, akkor ne hagyják veszni ezt a lehetőséget. A fejlesztésekhez nyilván forgóeszköz hitelre van szükség, ebben segít a Magyar Fejlesztési Bank új forgóeszközhitel pályázatait. Nézzék át a munkahely teremtési pályázatokat is. A kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkahelyeket megvédje, megtartsa.

Hasonló helyzetben vannak a sertés tartók, a 3 millió sertés nem elég alapanyag a feldolgozó iparnak, meg kell duplázni ezt a számot a következő 3-4 évben. A magyar tenyésztők prémium kategóriás minőséget tudnak adni alapanyagban is és feldolgozott termékként is. Az orosz piac, az arab piac a minőségi terméket keresi. Az agrárstratégiánk ezeket a piacokat célozta meg, de ehhez a belső piacokat kell stabilizálni. A sertés ágazat megsegítésére tavaly biztosítottunk 2,6 milliárd forintot, a Magyar Fejlesztési Bank forgóeszközhitelt nyújt, a feldolgozás végre olyan pályán indulhat el, ami biztosítja a jövőt. Tegnap a Gyulai Húskombináton segítettünk ma Kálmánházán, nekünk minden termelő fontos.

Az információáramlás és az összefogás lehet a módszer, az Agrárkamara pedig az eszköz. Az őstermelő, a családi gazdálkodó, a nagyüzem, a feldolgozó, és a kereskedő egyaránt érdekelt, hogy a többiek is élni tudjanak. Nem mindig van szükség kormányzati szerepvállalásra, a piaci szereplők egyeztessenek a problémákról, és a kormányra akkor van szükség, ha nincs megállapodás.

Dr. Vinnai Győző elmondta: a közel 20 éves kálmánházi baromfi feldolgozó nehéz helyzetbe került, erről írtak egy levelet, és államtitkár úr, és én mint az országgyűlési képviselő eljöttünk, hogy tájékozódjunk, illetve segítséget adjunk. A tárgyalások eredményeként megmutattuk azokat a módokat, hogy az itteni, és az ágazat máshol lévő egységei is megmaradjanak. A kormánynak stratégiája a hazai üzemek, különösen a feldolgozó üzemek megóvása. Én páratlan lehetőséget látok Magyarország mezőgazdaságában és vidékfejlesztésében. Adottságaink kiválóak, a szakismeret ugyancsak megfelelő. Minél feldolgozottabb terméket kell piacra vinni, mert akkor a láncolat minden tagja megtalálja számítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!