Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.21. 12:41

Ha most lenne fiatal, a Nyíregyházi Főiskolán szeretne hallgató lenni dr. Kerülő Judit

Nyíregyháza - Közeledik a jelentkezési lapok beadási határideje, az államilag finanszírozott helyek számának módosításai pedig nem könnyítették meg a diákok helyzetét. A döntésben szeretne segíteni a Nyíregyházi Főiskola Gazdasági és Társadalomtudományi karának dékánhelyettese, dr. Kerülő Judit.

Nyíregyháza - Közeledik a jelentkezési lapok beadási határideje, az államilag finanszírozott helyek számának módosításai pedig nem könnyítették meg a diákok helyzetét. A döntésben szeretne segíteni a Nyíregyházi Főiskola Gazdasági és Társadalomtudományi karának dékánhelyettese, dr. Kerülő Judit.

Milyen szakokkal várják a jelentkezőket?

Dr. Kerülő Judit: A Gazdasági és Társadalomtudományi Karon olyan szakokat kínálunk, melyeket a jelenlegi oktatáspolitika gyorsan megtérülőnek tart – olyannak, amelybe érdemes invesztálni. Hat alapképzés közül választhatnak a végzősök: ezek az andragógia, a kommunikáció és médiatudomány, a gazdálkodás és menedzsment, a nemzetközi tanulmányok, a turizmus, vendéglátás, valamint a sportszervező szak – utóbbira jellemző, hogy a hallgatók már a képzés alatt „elkelnek”.

Az andragógia azért hasznos, mert nemcsak a felnőttoktatásra képez, és mivel ismeretei mindenütt alkalmazhatók, az itt tanultak nagyban segíthetik az elhelyezkedést. A kommunikáció médiatudomány ponthatárait nagyon magasra emelték, így az államilag támogatott helyek száma minden bizonnyal csökkenni fog. Mi úgy segítjük a főiskolát választókat, hogy a lehető legalacsonyabb összegben határoztuk meg a költségtérítés mértékét. A nemzetközi tanulmányok szak egyik legnagyobb erőssége a nyelvoktatás magas színvonala: a hallgatók két idegen nyelvből is piacképes tudást szereznek. A turizmus, vendéglátás szakról még csak egy évfolyamról vannak tapasztalataink, de az biztos, hogy tanszálloda és tankonyha is a hallgatók rendelkezésére áll, ami nagy előny. A gazdálkodási és menedzsment szakon végzettek hamar el tudnak helyezkedni és kezdő fizetésük is magasabb az átlagnál.

A karon mindig is nagy hangsúlyt fektettek a gyakorlatorientált képzésre.

Dr. Kerülő Judit: Valóban, és ennek minden korábbinál nagyobb a jelentősége. Mivel egy-egy csoportot 20–25 hallgató alkot, könnyebben tudunk nekik gyakorlati helyet biztosítani, és az a tapasztalat, hogy sokan az adott helyen el is tudnak helyezkedni. Fontos megjegyezni, hogy míg az egyetemi alapképzések inkább az elméleti, addig a főiskolai alapképzések a gyakorlati oktatásra helyezik a hangsúlyt, a munkaerőpiacon pedig inkább az utóbbit preferálják. Illetve azt a határozottságot, felelősségvállalást, döntéshozó képességet, amivel hallgatóink az Erasmus-ösztöndíj nyújtotta külföldi tanulmányok során vérteződhetnek fel. Ez hatalmas lehetőség, és meg van az eredménye: a külföldi képzéseken részt vett diákjaink a végzés után azonnal munkát találnak.

Azokat is várják, akik nem diplomát adó képzésre vágynak.

Dr. Kerülő Judit: Igen, ez a felsőoktatási szakképzés, aminek több előnye is van. Egyáltalán nem elvesztegetett az a négy félév, amit itt töltenek a diákok, sőt! Már kétszáz ponttal is lehet jelentkezni, nem szükséges hozzá emeltszintű érettségi, nagy hangsúlyt fektet a gyakorlati képzésre, hallgatói jogviszonyt biztosít és ami nagyon fontos: a tanultak 75 százalékát beszámítják később az alapszakra – a felsőoktatási szakképzés a gazdálkodás és menedzsment, a kommunikáció és médiatudomány, illetve a turizmus, vendéglátás szakokhoz kapcsolódik.

Mit tanácsol azoknak, akiknek most kell eldönteniük, hová jelentkezzenek?

Dr. Kerülő Judit: Számos tényezőt kell figyelembe venni, és itt nem csak arra gondolok, hogy ki milyen hivatást szeretne választani és hogy miben jó. Ha az adott intézményben nincs államilag támogatott hely, a költségtérítés mértéke mellett számolni kell azzal is, hogy mennyibe kerül az utazás, a lakhatás – nem könnyű a döntés. A Nyíregyházi Főiskola mellett szól az is, hogy kiváló a kollégiumi ellátás, jó az infrastruktúra. Bízom benne, hogy az idén is sokan választanak bennünket, mi pedig megtöltjük a képzést minőséggel és gyakorlati helyekkel. Egy biztos: ha most lennék fiatal, én itt szeretnék főiskolai hallgató lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!