Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.05. 12:29

Fidesz: Fontos lépés az önkormányzati tartozás átvállalása

– A rendszerváltás óta először történik meg, hogy az állam konszolidálja az önkormányzatokat, a lépés pedig azt is jelzi, hogy számít a helyhatóságokra – mondta keddi sajtótájékoztatóján dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, aki úgy fogalmazott: nagy előrelépés, hogy fel tudják számolni a szocialista kormányzás nyolc évének súlyos örökségét.

– A rendszerváltás óta először történik meg, hogy az állam konszolidálja az önkormányzatokat, a lépés pedig azt is jelzi, hogy számít a helyhatóságokra – mondta keddi sajtótájékoztatóján dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, aki úgy fogalmazott: nagy előrelépés, hogy fel tudják számolni a szocialista kormányzás nyolc évének súlyos örökségét. – 2002–2010 között az önkormányzatoknak biztosított normatíva folyamatosan csökkent, miközben a kötelezően ellátandó feladatok száma nőtt – mondta. Lipők Sándor országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az ötezer fő alatti települések hitelkiváltása Szabolcs megyében 166 települést érintett, az átvállalt adósság mértéke esetükben 7,7 milliárd forint.

– Fontos lépés a tartozások átvállalása, ezt gyakorló polgármesterként is tudom. Az elmúlt 13 év során, amióta településvezető vagyok, soha nem fordult elő, hogy ne mínusszal kezdtük volna az évet. Minden esztendőt folyószámlahitellel, kifizetetlen számlákkal és bérekkel indítottunk, most viszont nincs tartozásunk. Ez nagyon nagy segítség – mondta Lipők Sándor.

A tájékoztatón elhangzott: a települések idei költségvetését a feladatfinanszírozás jellemzi, az állam a kötelező feladatokhoz biztosít forrást az önkormányzatoknak. Az új rendszer eleme az is, hogy hiánnyal csak akkor fogadhat el büdzsét egy képviselő-testület, ha arra a minisztériumtól engedélyt kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!