Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.04. 19:07

Együtt tervezzük a megye jövőképét

Nyíregyháza - A Kelet-Magyarország TOP 100 Klubján a területfejlesztés stratégiaalkotó munkáját értékelték.

Nyíregyháza - A Kelet-Magyarország TOP 100 Klubján a területfejlesztés stratégiaalkotó munkáját értékelték.Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gazdasági, társadalmi életében kiemelt jelentőséggel bíró témát tűzött napirendre a Kelet-Magyarország TOP 100 Klubja, melyet a lap ezúttal a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzattal közösen szervezett meg február 4-én, a Megyeháza Bessenyei Nagytermében.

– Integrált, egymásra épülő fejlesztési programoknak van és lesz létjogosultsága a jövőben, vagyis szakítani kell azzal a korábbi gyakorlattal, amely az elképzeléseket az aktuális pályázati kiíráshoz igazította – rögzített alapelveket Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.

A közigazgatási reform teremtette új helyzetről szólva elmondta: a megyei önkormányzat legfontosabb feladata a megyei területfejlesztési stratégia elkészítése. Első lépésként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés az elmúlt év novemberében elfogadta a megyei területfejlesztési koncepció helyzetelemző-helyzetértékelő dokumentumát és döntött a partnerségi terv megvalósításáról. E munka része az állampolgárok, a tervezéssel érintett területen működő érdekképviseletek, társadalmi szervezetek és vállalkozások bevonása. Ennek keretében három partnerségi munkacsoport (önkormányzati, vállalkozói, intézményi és civil), továbbá egy elnöki tanácsadó testület vesz részt a munkában.

Széles társadalmi egyeztetés

A megyei területfejlesztési koncepció elkészítésének mérföldköveit vázolta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

- A feltáró helyzetelemzési munka - melynek mentén a területfejlesztési koncepció megvalósulhat - elkészült. A koncepciót, 2013 április végéig a megyei közgyűlésnek kell elfogadnia, ezután kerül föl a az országos koncepciót összeállító minisztériumba - jelentette be Oláh István. - A társadalmasítás a lehető legszélesebb körű volt, a szomszéd megyéket épp úgy bevontuk a koncepció elkészítése első fejezetének kidolgozásába, mint a határ túloldalán lévő térségeket. Az eddig hét mérföldkövet kitűzött célrendszerben még mindig lehetőség van újabb célokat beépíteni, ezért érdemes végig tanulmányozni a dokumentumot, s ha van, akár újabb javaslatokat tenni az ügynökségnek - hívta fel a vállalkozók figyelmét az ügyvezető igazgató.

Olyan megyét, ahol jó élni

A megyei fejlesztési ügynökség munkájában már 1994-től kezdődően oroszlánrészt vállalt, majd a munkát a Megakom Stratégiai Tanácsadó Iroda ügyvezető igazgatójaként folytató Kézy Béla a következő EU költségvetési ciklusban megvalósítandó fejlesztési irányokról, lehetséges fejlesztésekről beszélt.

- Az alapelvünk az, hogy ne mi mondjuk meg, mire lesz pénz, hanem a vállalkozók jelezzék, mi illeszkedik be terveikből a megyei koncepció fő célkitűzéseibe. Felvázoltuk: olyan megyét szeretnénk 2030-ban, ahol jó élni. Ám "főzni" csak abból tudunk amink van, vagyis a szabolcs-szatmár-beregi helyzet lehet a kiindulási pont. Nem hagyhatjuk azonban figyelmen kívül a Nemzeti Fejlesztési Stratégiát, aminek viszont az EU tematikus céljaiból kell kiindulnia, hogy legyen esély a sikerre - hangsúlyozta Kézy Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!