Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.19. 14:48

Dohányzási tilalom: Nem csökkent a forgalom, sőt!

Nyíregyháza - Nyíregyházi sörözőtulajdonosokat kérdeztünk arról: mik a tapasztalataik a dohányosok kitiltása óta.

Nyíregyháza - Nyíregyházi sörözőtulajdonosokat kérdeztünk arról: mik a tapasztalataik a dohányosok kitiltása óta.– Természetesen akkor, amikor értesültem arról a kormányzati szándékról, hogy ki akarják tiltani a vendéglátóhelyekről a dohányosokat, azt gondoltam, vissza fog esni a hely forgalma – emlékezett vissza a 2012. január elsején életbe lépő rendeletre Vígh Béláné, a Bocskai utca elején lévő Víghadó tulajdonosa és üzemeltetője. Ennek azonban épp az ellenkezője valósult meg, nem hogy elmaradoztak volna a vendégek, egyre többen jöttek.

– A dohányosok sem háborogtak, tudomásul vették, hogy a bejárattól öt méterre lehet legfeljebb rágyújtaniuk. Vígh Béláné elmondta: van egy hátsó udvaruk is, ahol - az öt méteres szabályt szigorúan betartva - egy álló hamuzó várja a füstölgőket. – Mivel egy kulturált vendégkör járt és jár most is hozzánk, azzal sohasem volt gond, hogy szanaszét dobálták volna a csikkeket. Bár a bejárati ajtó a Bocskai utcára nyílik, aki rá akar gyújtani, az hátra megy, így nem „rontják” az utcaképet a füstölgők. A Víghadó tuajdonosa hozzátette: egyre többen járnak hozzá focimeccseket nézni, de péntekenként is sokan eljönnek karaokezni vagy csak egyszerűen iszogatni.

– A nemdohányzók örülnek, hogy nem kell vágniuk a füstöt és a ruhájuk sem lesz másnap büdös – zárta a tulajdonos, Vígh Béláné.

Az Univerzum üzletházban két pub is lehúzta a rolót, de az Öreg Motoros Söröző még állja a sarat. Alexa Gergő - aki immár tulajdonosa is az egységnek - lapunk megkeresésére elmondta, mint minden tulaj, ő is a szívéhez kapott a szigorítás hallatán, de végül a tapasztalat megnyugtatta: nem szűkült az „Öreg Moci” vendégköre.

– Első hallásra furának tűnhet, de egyre több apuka hozza magával a kisfiát vagy kislányát. Aki pedig dohányzott, az nem gyújt rá láncszerűen, hanem csak egy órában egyszer. A teraszunk rendjével sincs különösebb probléma, nem mondom, hogy nincs eldobált csikk, de a mindenkori pultos feladata az is, hogy rendszeresen felsepregessen a hamuzó körül– meséli Alexa Gergő. Több vendég mesélte már, hogy „de jó, nem ég a szemem, és másnap sem füstszagú a ruhám”. A fiatal tulajdonosnak feltettük a kérdést: szerinte a nemdohányzók védelmében hozott rendelet maitt zárt be a két szomszédos pub? Alexa Gergő véleménye az, ez inkább annak köszönhető, hogy a rulettautomatát és a nyerőgépeket kitiltották onnan.

– Hozzánk nem ezért jártak a vendégek, ennek is köszönhető, hogy talpon tudtunk maradni – közölte.

KM-TG 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!