Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.04. 12:35

Borverseny Napkoron

Napkor - Ötvenhárom bormintát neveztek be a napkori gazdák arra a versenyre, amelyet február 1-jén este rendeztek meg a helyi művelődési házban az önkormányzat és a házigazda intézmény szervezésében. Mint Akli János alpolgármester nyitányként elmondta, tavaly extrém időjárás tizedelte a termést, azonban a megmaradt szőlőből jó minőségű bort sikerült előállítani.

Napkor - Ötvenhárom bormintát neveztek be a napkori gazdák arra a versenyre, amelyet február 1-jén este rendeztek meg a helyi művelődési házban az önkormányzat és a házigazda intézmény szervezésében. Mint Akli János alpolgármester nyitányként elmondta, tavaly extrém időjárás tizedelte a termést, azonban a megmaradt szőlőből jó minőségű bort sikerült előállítani. Utalt arra is, hogy az idén is jó termés várható, hiszen január 22-én, Vince napján enyhe volt az időjárás, s a mondás szerint ha megcsordul Vince, tele lesz a pince.

A versenyzőket és a vendégeket dr. Spinyhért Zsolt polgármester köszöntötte. A közelmúltban megrendezett magyar kultúra napjával kapcsolatban arra kereste a választ, mit adott Napkor a magyar kultúrának. A kérdésére meg is felelt: a böllérverseny mellett a borverseny is beírta a nevét immár a történelembe. Végül Hamvas Béla borról írt esszéjéből idézett a település vezetője. A szerző szerint ugyanis két dolog marad, ha eljön a világvége: Isten és a bor. Dr. Spinyhért Zsolt bejelentette azt is, hogy az idén nem lesz tagja a zsűrinek, mert átadja a helyét egy ízig-vérig szakembernek, Baka Bélának, az Európai Borlovagrend tagjának.

A XII. borversenyre a testvértelepülésről, a romániai Kaplonyból is érkeztek versenyzők és fellépők, ugyanis míg a zsűri a borokat minősítette, addig a vendégeket különböző műsorszámok szórakoztatták.

Fellépett többek között bordalokkal a Napkori Asszonykórus, a Napkori Nők Társasága tagjai és a művelődési ház dolgozói paródiát mutattak be, ropta a táncot a „Mákvirágok” gyermek-néptánccsoport és az Akácvirág néptánccsoport, Ámik Ákos pedig mesét mondott. A műsor zárásaként a Kaplonyból érkezett Retrománia együttes játszott örökzöld slágereket.

M. Magyar László

A borverseny eredménye:

A rendezvényre 41 versenyző nevezett be 25 fehér és 28 vörösborral.

Fehérbor:

I.Széll Miklósné Napkor, Kállói út

II.Linczenbold Gábor Napkor, Orosi út

III.Obsitos János Napkor, Kenderes út

Különdíj: Resc Antal Kaplony (Ro)

Vörösbor:

I.Orosz Gézáné Napkor, Pócsi út

II.Hepp Jánosné Napkor, Kossuth út.

III.ifj.Juráncsik Antal Napkor, Orosi út

Különdíj: Kosztik Csaba Napkor, Táncsics út

A Kaplony által felajánlott különdíjat Lekli József (Napkor, Kossuth út) fehérbora nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!