Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.14. 12:44

A Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválja az évfordulók évében

Kivárda - A Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválja 2013. június 21–29–e között lesz Felső–Szabolcs központjában Kisvárdán.

Kivárda - A Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválja 2013. június 21–29–e között lesz Felső–Szabolcs központjában Kisvárdán.

„A játékhoz sok munka kell. De amikor ez a munka játék élményét adja, nem érezzük többé munkának. A színház játék.” /Peter Brook, angol színházi és filmrendező./

Az érdekessége, hogy több évforduló is társul az évtizedek folyamán a színházi élethez. Talán nem sokan tudják, hogy 1893–ban (120 éve) Jászai Mari a várkertben lévő táncteremben lépett fel. Az itteni színpadot az előző évtizedben a helyi műkedvelők hozták létre és használták. Újabb fellépése a Kereskedelmi kör estjén volt 1904–ben. Évtizedeket ugorva már 1972–ben vagyunk, amikor megkezdődött a várszínpad építése. A színpad 1973 májusára készült el (40–éve). Az avatása 1973. szeptember 1–jén, az augusztusban megkezdődött Kisvárdai Napok keretében történt. A Debreceni Csokonai Színház művészei játszották nemzeti drámánkat, a Bánk Bán–t. A Kisvárdai Várszínházat, intézményi jogkörét 1983. június 15–étől (30 éve) számíthatjuk.

Nemzetiségi Színházi Találkozó Kisvárdán

A Várszínház művészeti tanácsával együtt, Pribula László az „Ady Endre” Városi Művelődési Központ igazgatója, 1987 végén egy Budapesti tárgyaláson vetette fel, egy nemzetiségi színházi találkozó gondolatát. Ezt az eseményt 1989–re tervezték. Az I. Nemzetiségi Színházak találkozója, valamint az ennek keretében megrendezendő Nemzetiségi Szimpóziumra szóló meghívó, 1989. június 23–29–re szólt. Ennek helyszíne az „Ady Endre” Városi Művelődési Központ Kisvárda, November 7–tér 7. Ezen a találkozón, az Ungvári Zenés Drámai Színház Lézerszínháza, a Magyar Területi Színház kassai Thália Színpada, valamint a Szabadkai Népszínház társulata vett részt. A találkozó minden résztvevő felkarolta a kisvárdai Pribula László kezdeményezését, és kifejezték együttes óhajukat, hogy Európában és itthon egyaránt egyedül álló rendezvényt az elkövetkezendő években fesztivál formájában folytatják Kisvárdán. Ahogy teltek az évek a fesztivál elnevezése is többször változott, míg végül, 2008–ban a Határon Túli Magyar Színházak XX. fesztiválját követően, 2009–től a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja névvel ünnepli ez évben negyedszázados évfordulóját.

„Csak erre, erre, kedves, jó urak, / Mindjárt kezdődik az előadás./ Mulatságos komédia nagyon. (Madách: Az ember tragédiája–Tizenegyedik szín.)

–Az előadások válogatása két fázisban történik – kezdte tájékoztatását Nyakó Béla a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza igazgatója. Első ütemben a felkért „előválogatók” tesznek javaslatot színházanként maximum kettő verseny– és egy versenyen kívüli előadásra. A programba olyan előadásokat lehet javasolni, amelyeket a színházak 2013. február végéig mutatnak be, illetve, amelyeket eddig az időpontig még repertoáron tartanak.

A válogatóknak továbbra is tekintettel kell lenniük a kisvárdai fesztiválhelyszínek szcenikai paramétereire.

Nem lesz „előadásdömping”

–A felkért válogatók: Felvidék: Hizsnyan Géza; Délvidék: Nagypál Gábor; Erdély: Sebestyén Rita.

A második ütemben Nánay István fogja az ajánlott produkciókból a fesztivál programját összeállítani. A végleges program kialakulásáig Nánay István folyamatosan konzultál a javaslatokról, a műsor ismeretében részt vesz a zsűri felkérésében, a fesztivál ideje alatt pedig a szakmai programot koordinálja.

A végleges program összeállításánál, az „előadásdömping” elkerülése végett legfeljebb 10–12 versenyprodukció meghívását tervezzük. De lesznek versenyen kívüli előadások, gyerekprogramok és egyéb műsorok is – mondta tájékoztatójának befejezéseként Nyakó Béla igazgató.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma több évtizedes kiemelkedő művészeti és pedagógiai munkájáért Életmű-díjat adományoz a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem professzorának, Dr. Kovács Leventének, valamint több évtizedes kiemelkedő művészi munkájáért a kassai Thália Színház művészének, Pólos Árpádnak.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!