Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.07. 10:36

A Dessewffyek nyomában

Nyírtelek - Az idén nem csak Nyírtelek Város ünnepli 800. születésnapját, hanem az egykori arisztokrata família több tagjának is idén van különböző jubileuma. Egy sorozat keretében emlékezünk rájuk.

Nyírtelek - Az idén nem csak Nyírtelek Város ünnepli 800. születésnapját, hanem az egykori arisztokrata família több tagjának is idén van különböző jubileuma. Egy sorozat keretében emlékezünk rájuk.

„Pro aris et focis” – „Az oltárért és tűzhelyért”, vagyis a legszentebb dolgokért küzdeni; idézet Cicero: De natura deorum (3,40) művéből. A nyolc évszázados cserneki és tarkeöi gróf Dessewffy-nemzetség jelmondata is jól tükrözi, hogy a család több tagja az ókor nagy klasszikusainak nyomán műveltségével, hazafiúi tetteivel örökre beírta magát a magyar történelem aranylapjaira.

Római katolikus kegyurakként, rendkívüli szociális érzékükkel mélyen megélték hitüket, gondoskodtak a templomok teljes körű liturgikus felszereltségéről.

Szabolcs vármegye törvényhatósága és Nyíregyháza képviselőtestülete leggazdagabb virilistáiként a legnagyobb hitbizománynak voltak birtokosai (35 ezer hold, még az Andrássyakét is megelőzte), nevüket, emléküket – igaz, teljesen kifosztva, felújításra szoruló – kastélyok (is) őrzik.

Évszázadokig összekapcsolódott a megye és a család élete egymással. Kezeik nyomát otthagyták úton-útfélen. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Dessewffyek nélkül másként alakultak volna a történések megyénkben.

Szabolcsban a 18. század közepén telepedtek le, ezután két évszázadon keresztül több kiválóságot, nevezetes személyiséget adtak a megyének, a nemzetnek. A család a mai Nyírteleken (Királytelekpuszta), Tiszavasváriban (Büdszentmihály), Balsán, Érpatakon (Hugyaj), Oroson, Nyírbélteken, Gávavencsellőn, Tiszalökön és Tiszaeszláron (Bashalom) volt földbirtokos.

Komiszár Dénes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!