Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.21. 07:43

Nyíregyházán és Csekén is ünnepeltünk

<span style="font-size: 13px; line-height: 19px;">Nyíregyháza - A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, a Himnusz születésnapján. 2013-ban, a 190. évfordulót megelőző hétvégén is számos kulturális és művészeti rendezvény szolgálta a nemzeti kultúra ápolásának, erősítésének ügyét megyénkben.

Nyíregyháza - A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, a Himnusz születésnapján. 2013-ban, a 190. évfordulót megelőző hétvégén is számos kulturális és művészeti rendezvény szolgálta a nemzeti kultúra ápolásának, erősítésének ügyét megyénkben. A megyei önkormányzat szombaton délután a megyeháza nagytermében tartott ünnepséget, amelyen előbb a Cantemus kórus tagjai fakadtak dalra Szabó Dénes karnagy vezetésével, majd dr. Vinnai Győző kormánymegbízott, dr. Jánosi Zoltán rektor, a Kölcsey Társaság elnöke, Sarkadi Pál, Szatmárcseke polgármestere szólt a Bessenyei Terem hallgatóságához. Az ünnepség az idei Kölcsey Ferenc szónokverseny győztesének előadásával és koszorúzással folytatódott a megyeháza előtt, Kölcsey szobránál.

Az ünnepségsorozat vasárnap 11 órától Szatmárcsekén, a református templomban folytatódott, az ökumenikus istentiszteleten Bölcskei Gusztáv református püspök és Bosák Nándor római katolikus püspök hirdetett igét. Ünnepi beszédet mondott Korniss Péter Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotóművész, aki Kölcsey-emlékplakettet kapott. A Kölcsey Társaság által alapított elismerést a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen, a szatmárcsekei templomban nyújtotta át neki dr. Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke. Mindezt kulturális műsor követte, melyen fellépett a Nyíregyházi Főiskola énekkara, majd koszorúzással zárult a kultúra napi ünnepségsorozat a helyi református temetőben, Kölcsey síremlékénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!