Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.28. 11:16

Kutató diákok a Besiben

Nyíregyháza - A Bessenyei György Gimnázium és Kollégium 11. e osztályának 3 reálos diákja vett részt január 18–19-én a XIII. Tudományos Diákkörök Országos Konferenciájának (TUDOK) szegedi elődöntőjén – tájékoztatta lapunkat Tóth Szilvia és Koncz Gábor.

Nyíregyháza - A Bessenyei György Gimnázium és Kollégium 11. e osztályának 3 reálos diákja vett részt január 18–19-én a XIII. Tudományos Diákkörök Országos Konferenciájának (TUDOK) szegedi elődöntőjén – tájékoztatta lapunkat Tóth Szilvia és Koncz Gábor. – A fél évig tartó kísérletekben a diákok a nehézfémek és a kipufogógázok csíranövényekre gyakorolt hatásait vizsgálták. A környezetvédelem szekció 3. helyét és egyben a tavasszal, Tatabányán megrendezésre kerülő országos döntőben való részvételt Molnár Petra vívta ki. Előadásában a nehézfémek és kipufogógázok babra és kukoricára kifejtett szövettani hatásait mutatta be. Kovács Dominika a nehézfémek csíranövények növekedésére és fehérjeszintézisére gyakorolt hatásaival foglalkozott és a 4. helyet szerezte meg. Palcsik Balázs a dieseles és benzines kipufogógázok élettani hatásait vizsgálta csíranövények segítségével, munkájával az 5. helyet érte el.

E megmérettetésen nemcsak a tanórákon elsajátított biológiai ismeretek és képességek terén kellett helytállni a diákoknak, hanem „kis tudósként” az MTA Szegedi Biológiai Kutatóintézet kutatói alkotta szakmai zsűri előtt kellett a kutatási témájukat és eredményeiket bemutatni. Témaválasztásukban és a kutatások kivitelezésében felkészítő tanáraik, Koncz Gábor és Tóth Szilvia segítettek. Vizsgálataikhoz olyan kísérleteket terveztek, amelyekkel a mindennapi élet két komoly globális problémáját, a nehézfémek és a kipufogógázok okozta környezeti hatásokat egyszerű módon, csíranövény-teszt segítségével közvetlenül tudták vizsgálni.

Kísérleteiket a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium laboratóriumában és a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszékén végezték. Vizsgálataik során tanáriak irányítása mellett a középiskolai tananyagot is meghaladó, gyakorlati és elméleti ismeretekre tettek szert. A kísérletsorozat alatt partneri kapcsolat alakult ki a gimnázium és az egyetem között és reméljük, hogy az együttműködés a jövőben is megmarad. Ifjú kutatóink eredményeiket számos fórumon kívánják a jövőben bemutatni, melyhez sok sikert kívánunk nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!