Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.22. 12:44

Ezer asszony a cigány kisebbség soraiból kap lehetőséget oktatásra a Nő az esély című kezdeményezésben

Nyíregyháza - Az Országos Roma Önkormányzat ezer cigány nőnek nyújt lehetőséget, hogy a gyermekjóléti és szociális területen végzettséget szerezzen – megyénkben is toboroznak.

Nyíregyháza - Az Országos Roma Önkormányzat ezer cigány nőnek nyújt lehetőséget, hogy a gyermekjóléti és szociális területen végzettséget szerezzen – megyénkben is toboroznak.

- Fontosnak éreztük, hogy részt vegyünk ebben a programban, épp ezért a négy vezető közösen értekezett a fenntartóval közösen, és úgy gondoltuk, hogy nekünk itt a helyünk. Sokoldalúak vagyunk, mindenki problémája, gondja számunkra is fontos, elvégre nekünk is vannak gyerekeink, munkaerőben mi is veszünk fel dajka néniket, óvoda pedagógusokat, az esélyt mindenkinek meg kell adni. Úgy tudom itt dajkaképzés is lesz, ezért szakirányú képzésben tájékozódunk, illetve a hallgatókat szívesen látjuk – mondta el Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc óvoda vezetője.

Nyírpilisről érkezett Kozák Györgyné, aki elmondta: - Azért éreztem fontosnak jelentkezni a programba, mert a településünk kilencven százaléka roma. Sok az idős, beteg ember, sok a gyerek is, remélem, ha látják, hogy mi tanulunk, ők is kedvet kapnak hozzá. Szociális gondozónak jelentkeztünk, közel két éve várunk a lehetőségre. Szeretnénk többet tudni, dolgozni.

- Szeretnénk felzárkózni a munka világába – mondta jövetelük céljáról Szőke József Tiszabezdédről, - majd így folytatta, ha a hölgyek munkát végeznek, részt vesznek a társadalom életében, ugyanúgy, ahogy mint a magyarok. Abban bízunk, a településen tudjuk tájékoztatni a lehetőségekről a fiatal lányokat, asszonyokat, akik nem tudtak továbbtanulni az iskolában.

A megnyitóban dr. Vinnai Győző kormánymegbízott elmondta: a gazdasági mutatókat nézve az országos átlag alatt vagyunk, a foglalkoztatottsági mutatókban szintén az átlag alatt vagyunk, sokkoló szám, hogy az aktív korúak között csak minden második ember munkavállaló. Az országos mutató 57-58 százalék, az európai átlag 64-65 százalék, a skandináv országokban pedig 77-78 százalék. A kormány következetesen nem tesz le arról, hogy javítsunk a foglalkoztatottsági mutatókon, azonban ebből nehéz úgy kitörni, hogy az országban 900 ezer a képzetlen ember van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!