Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.22. 14:21

Egy év börtön a jobbikos szomszédot fenyegető kisebbséginek

Demecser - Közösség tagja elleni erőszak kísérlete és más cselekmények ügyében hirdetett jogerős ítéletet a Nyíregyházi Törvényszék dr. Fázsi László vezette fellebbviteli büntetőtanácsa.

Demecser - Közösség tagja elleni erőszak kísérlete és más cselekmények ügyében hirdetett jogerős ítéletet a Nyíregyházi Törvényszék dr. Fázsi László vezette fellebbviteli büntetőtanácsa.Az első fokon eljáró bíróság 1 év börtönre ítélte a vádlottat, aminek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztették.

Varga János Demecserben szomszédja a sértettnek, akiről ismert, hogy a Jobbik-hoz kötődik, a vádlott pedig a helyi kisebbség tagja. 2010. augusztus 22-dikén a vádlott ittasan ment a sértett házának kapujához, ahol hangosan kiabálva megöléssel fenyegette K. Zoltánt, ha nem költözik el, piszkos jobbikosnak titulálva őt. Ezt a nyitott ablakon át hallotta a sértett felesége és kisgyermeke is.

Kevesebb, mint egy héttel később az utcán találkoztak egymással, ahol a sértett kérdőre vonta a vádlottat a fenyegetés miatt, mire a vádlott azt mondta: ne foglalkozzon a Jobbikkal, mert ha igen, vagy elköltözik, vagy ki fogják nyírni. Ezt meg is ismételte.

A sértett a legközelebbi munkanapon megtette feljelentését. Október 15-dikén a vádlott elment a település oktatási centrumához, ahol sokadmagával ott volt a sértett. Varga József az ajtót rugdosta, hangoskodott, ittas volt megint. Ezt a jelenlévők tanúvallomásban igazolták.

Az első fokú ítélet ellen a cselekményeket végig tagadó vádlott és a védő felmentésért fellebbezett. A másodfokú eljárásban a védő felmentést illetve enyhítést indítványozott. A körülmények mérlegelése után a Törvényszék helyben hagyta az első fokon született ítéletet.

A bíróság az indoklásban rámutatott, hogy súlyosító körülmény volt a vádlott ittassága, és a folytatólagos elkövetés, sem felmentésre, sem enyhítésre nem találtak okot.

Pusztai Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!