Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.21. 07:52

Aki tehette, levizsgázott

<span style="font-size: 13px; line-height: 19px;">Nyíregyháza - &nbsp;Szigorodtak a szabályok: 16 éves kor alatt semmilyen járműre nem lehet jogosítványt szerezni.&nbsp;Január 19-étől – az uniós jogszabályokkal kapcsolatos harmonizáció révén – kismotorra már csak 16 évesen, míg nagymotorra 24 éves kortól lehet vezetői engedélyt szerezni.&nbsp;

Nyíregyháza -  Szigorodtak a szabályok: 16 éves kor alatt semmilyen járműre nem lehet jogosítványt szerezni. Január 19-étől – az uniós jogszabályokkal kapcsolatos harmonizáció révén – kismotorra már csak 16 évesen, míg nagymotorra 24 éves kortól lehet vezetői engedélyt szerezni. Aki a korábbi jogszabályok szerint akarta letenni a jogosítványt motorra, igencsak igyekeznie kellett. Változások történtek más kategóriákban is: a teherautó-vezetői és az ehhez kapcsolódó nehézpótkocsis képzés korhatára 18-ról 21 évre, az autóbuszos képzésé pedig 21-ről 24 évre emelkedett. Aki tavaly november 30-áig be tudta fejezni a motorosképzést, az még megkaphatta a vizsgabizonyítványát. Akinek azonban ez nem sikerült – a jogszabályváltozás miatt – nem folytathatja idén, hanem újra kell kezdenie a tanfolyamot, ráadásul a befizetett összeget is elbukja. A Kelet-Magyarország által megkérdezett autósiskolák szerint semmi értelme nem lesz segédmotorra jogosítványt szerezni, hiszen ha egy kicsit vár a fiatal, akkor a 125 lóerős paripa nyergébe vagy akár személygépkocsi volánja mögé is pattanhat.

Mégis marad a 14-es korhatár?

Nagy Zsolt, a nyíregyházi Rutin Autósiskola oktatója egyetért a korhatáremelések indoklásával: ha érettebb, meggondoltabb emberek kapnak vezetői engedélyt, csökkenhet a bale- setek száma. – A jogszabályalkotó és a képzésben résztvevők közös célja, hogy kulturáltabb, biztonságosabb legyen a közlekedés, és kevesebb a közúti tragédia. A legfrissebb hírek szerint azonban az eredeti elképzelést felülírva, a január 16-ai kormányrendelet szerint az „AM” kategóriában mégis megmarad a 14. életév mint alsó korhatár. 2013. március 1-jétől „AM” kategóriás gyakorlati vizsgára bocsátható az, aki elmúlt tizennégy éves – meséli a szakember.

– Azoknak a tanulóinknak, akik mopedvezetői tanfolyamra jártak, tavaly novemberig le kellett vizsgázniuk és forgalmi vizsgát kellett tenniük. A megkezdett tanfolyamot a következő évre nem lehetett átvinni a tervezett (14-ről 16-ra) korhatáremelés miatt. A segédmotoros tanfolyam felől érdeklődő 14 éveseket ezért rendre eltanácsoltuk, pedig a jelenlegi jogszabály alapján nem kellett volna. A „B” kategóriás engedélyek korhatára a rémhírekkel ellentétben (17-ről 21. életévre emelés) nem változott.

Az oktatásra használt motorok műszaki paramétereit is változtatták (teljesítmény, hengerűrtartalom), amelyek nem felelnek meg az új feltételeknek, el kell adni, helyettük új járműveket beszerezni, ami nagy anyagi terhet ró a képzésben résztvevőkre – tette hozzá Nagy Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!