Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.24. 17:24

60 éve született dr. Szabó Gyula sebész, érsebész főorvos

Nyíregyháza - 1953. január 24-én, Nyíregyházán született dr. Szabó Gyula, a Jósa András Kórház kiváló orvosa.

Nyíregyháza - 1953. január 24-én, Nyíregyházán született dr. Szabó Gyula, a Jósa András Kórház kiváló orvosa.Már fiatalon kitűnt tehetségével. Kiemelkedően tanult, hegedült, szavalt, énekelt. Pályaválasztása során az orvosi hivatás és a művészi pálya egyaránt vonzotta. Mindkét területen gyorsan és megérdemelten lett sikeres.

Orvostanhallgatóként az 1977-es Ki Mit Tud döntőjében Rossini áriát énekelve egész szülővárosa rokonszenvét is érezhette.

Diplomaszerzés után a nyíregyházi kórházban kezdett dolgozni. Rangos szakmai konferenciákon tartott előadásokat, számos verőérműtétet elsőként végzett a megyében, hozzájárulva a szülőföld egészségügyének felzárkóztatásához.

Műtétein sajátos munkahangulat alakult ki. Precizitásban mindig maximalista volt és ezt jókedvűen tudta elfogadtatni a műtőben dolgozó csapat tagjaival is. Szakmai tudását önzetlenül osztotta meg fiatal kollégáival, akik tisztelték, felnéztek rá.

A gyógyítás fontos szegmensének tartotta a korrekt, bizalomra épülő orvos-beteg kapcsolatot.

Művészi ambícióinak egész életében hódolt. Rendszeresen fellépett szuggesztív önálló estjeivel, amelyekben verseket mondott, operarészleteket adott elő. A gondosan megkomponált estek gondolatilag egységes egésszé álltak össze, tartalmas töprengésre, önvizsgálatra biztatva a hallgatóságot.

Az orvoslás és a művészet nem csak kiegészítette egymást, hanem lelke legmélyén örökös versengésben volt. Úgy érezte ezt a belső harcot sorsszerűen kell elfogadni és viselni.

Ihletett pillanataiban a szikét a toll váltotta fel. Önálló kötete ”Csak nekünk sorbaállt betűk” címmel jelent meg.

Mindennapjaiban a valódi hátország a család volt. Lányait, feleségét szeretettel, féltő gondoskodással vette körül. Barátsága nagy megtiszteltetést jelentett.

Fájdalmasan korán távozott közülünk.

60. születésnapján dr. Szabó Gyulára, a testet gyógyító orvosra, a lélek épülését szolgáló művészre, az „egy tömbből faragott” emberre emlékezünk, aki önmagához és környezetéhez is szigorú volt, aki megvetett minden taktikázó hajlékonyságot. Közismertsége, népszerűsége valós, kiemelkedő teljesítményein, emberi kvalitásain alapult.

Dr. Szabó Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!