Szabolcs-Szatmár-Bereg

2011.10.06. 07:17

Lesz állami áruház is?

Manapság megfordulni látszik az 1990-ben elkezdődött folyamat: akkor ugyanis az önkormányzati törvény megszületésével mind több feladatot és jogkört kaptak az önkormányzatok az állam rovására, napjainkban azonban ismét az állam kerül előtérbe, mind többet és többet vállal magára. M. Magyar László jegyzete

Manapság megfordulni látszik az 1990-ben elkezdődött folyamat: akkor ugyanis az önkormányzati törvény megszületésével mind több feladatot és jogkört kaptak az önkormányzatok az állam rovására, napjainkban azonban ismét az állam kerül előtérbe, mind többet és többet vállal magára. M. Magyar László jegyzeteLehet, hogy megismétli magát a történelem? Hazánkban 1946-ban már elkezdődött egy államosítási folyamat, amelyről az idősek sokat tudnának mesélni, s akik soha nem gondolták volna, hogy az 1989-es rendszerváltás után 2011-ben ismét szemtanúi lehetnek egy ilyen folyamatnak. A mostani kormány először államosította a magánnyugdíj-pénztárak vagyonát a köz érdekére hivatkozva,  jövőre szeretné államosítani az iskolákat és a kórházakat, továbbá állami kézbe kerülnek majd a megyei önkormányzati intézmények is a megyék tartozásaival együtt.

Mintha a múlt elevenedne meg hamarosan, hiszen egykoron szintén állami iskolák várták a nebulókat, s állami kézben voltak a kórházak is. Ha így haladunk tovább, akkor előbb-utóbb az eladósodott üzleteket is átveszi a kormány, s azokból hamarosan állami áruházak lesznek, a mezőgazdaság megújulását és felvirágoztatását a tönkrement gazdák helyett állami gazdaságokban látja majd ország vezetése, a becsődölt cégekből pedig még állami vállalatok is lehetnek, mentve a menthetőt.

Leporolják a múltat, s ami célszerűnek tűnik, azt alkalmazzák is – fogadott a minap idős, politizálni szerető szomszédom, s hozzátette: – Csak azt nem tudom, hogy a gazdasági válság közepette honnan lesz minderre pénze a kormánynak. Félek, hogy vagy összevonnak kórházakat és iskolákat a számukat alaposan lecsökkentve, vagy pedig újabb súlyos terhek várnak reánk...

-  M. Magyar László  -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!