Szabolcs-Szatmár-Bereg

2011.07.13. 15:54

Hat évtized a lakosság szolgálatában

Kisvárda - Ünnepre készülnek Kisvárdán. Nem tudom, hogy van–e még az országban olyan szövetkezet, amely megalakulásának 60. évfordulóját készül ünnepelni. A kisvárdai Fodrász és Általános Ipari Szolgáltató Szövetkezet dolgozói most erre készülnek.

Kisvárda - Ünnepre készülnek Kisvárdán. Nem tudom, hogy van–e még az országban olyan szövetkezet, amely megalakulásának 60. évfordulóját készül ünnepelni. A kisvárdai Fodrász és Általános Ipari Szolgáltató Szövetkezet dolgozói most erre készülnek.Régi, megsárgult, keményfedelű füzetet kapok, Klicsu Csabánétól, aki az elmúlt húsz évben elnöke volt a szövetkezetnek. De itt van a közeli napokban megválasztott új elnök is Szabó Endre. Hármasban beszélgetünk.

Hatvan éve kezdődött

–Szövetkezetünk –kezdte a beszélgetést Klicsu Csabáné– 1951. március 19–én alakult fodrászokból. Az alapító szövetkezeti tagok, Soltész István, Bökönyi János, Bóka Elemér, Nagy Károly, Miklovitz László és felesége, s mások szervezésében kezdték meg a munkájukat. Később csatlakoztak hozzájuk Hajdu Béla és felesége, Szemcsák János és felesége, Kelemen György, Járay Mihály és felesége. Az első központi műhelyük, ahol két műszakban dolgoztak a fő utcán, a férfi, a mai Poncsák cukrászda mellett, míg a Csillag utcán volt a női fodrászat. A szövetkezet első elnöke Czimbalmos István volt. A szövetkezet céljaként a lakossági szolgáltatásokat tartotta elsődleges céljának. Így folyamatosan követte a jelentkező lakossági igények kielégítését. A fodrászok mellett, fényképész (Sebők Antal), fogtechnikusok is csatlakoztak a szolgáltatási igények kielégítésére. De volt Tempó részlegük is (Barkóczi Imre, Tárkányi Ferenc, Oláh János), ahol elsősorban gázszállítással, fuvarozással foglalkoztak. Később könyvkötészet, és irodatechnikai részleg (Dicső Géza) is helyt kapott a szövetkezetben. Szolgáltatásaikat Kisvárda mellett a térségben, illetve a megye tucatnyi településén végezték. Voltak szolgáltató egységeik Záhonyban, Tiszabezdéden, Gégényben, Demecserben, Rakamazon, Vasmegyeren, Gávavencsellőn. Szövetkezetünk az elmúlt hat évtizedben s napjainkban is a lakossági szolgáltatást tartja fő tevékenységének.

Folytatjuk a megkezdett munkát

–Ma 36 tagja van a szövetkezetünknek – folytatta tájékoztatásunkat a napokban megválasztott új elnök Szabó Endre, aki fodrásztanulóként kezdte a munkáját a szövetkezetben 41 évvel ezelőtt. Ma Kisvárdán három, Tornyospálcán és Záhonyban egy üzletünk van. Kisvárdán női–férfi fodrászat, kozmetika, szolárium, pedikűr szolgáltatásaink mellett, fodrászkellék és vegyi–áruk forgalmazását is végezzük. Most arra készülünk, hogy egy bográcsos kerti parti keretében, a szövetkezetünk udvarán, (Szent László út 44.) mai és volt dolgozóinkkal együtt ünnepeljünk. Felidézve az elmúlt hat évtized történéseit. Eltöltve néhány kellemes emberi beszélgetős órát egymás társaságában. Ez úton is kérjük azon dolgozóinkat, akik nálunk dolgoztak, mindenkit megkeresünk, akikről tudunk, de minden külön értesítés nélkül várjuk őket a kerti partinkon, várhatóan augusztus második felében – mondta befejezésül Szabó Endre elnök.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!