Szabolcs-Szatmár-Bereg

2011.06.10. 11:04

Kisvárda ismét fesztiválváros

<p>Kisvárda - A Magyar Színházak XXIII. Kisvárdai Fesztiválját 2011. június 17-25. között rendezi meg a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza.</p>

Kisvárdát 1989. óta fesztiválvárosként tartják számon. Magyarországon elsőként a határainkon túl működő magyar nyelvű színházak találkozójának megszervezését Kisvárda vállalta fel, és adott otthont a rendezvénynek.

- Ez évben is vendégünk lesz szinte valamennyi, a környező országokban működő hivatásos kőszínház, – mondja Nyakó Béla igazgató– mellettük bábszínházak és magyarországi színtársulatok is bemutatkoznak. Romániából tizenegy, Szlovákiából három, Szerbiából négy, összesen tizennyolc társulat huszonnégy előadását láthatják a fesztiválra látogatók. Fontos, hogy erre az időszakra Kisvárda ismét fesztiválváros legyen. Az itt lakók, valamint az ide látogatók érezzék, hogy egy olyan helyen laknak, illetve jöttek ahol a kultúráé a főszerep ezeken a napokon. A fesztiválon a verseny és a versenyen kívüli előadások, a zenés darabok és vígjátékok, a Várszínpadon. A Művészetek Háza színháztermében a drámák, színművek és a stúdió előadások, és kamarateremben a bábszínházi előadások és szórakoztató műsorok találnak otthonra. A Szakmai Klub minden nap délután szeretettel várja az érdeklődőket, az érintett színházakat és kritikusokat.

A programból

Sepsiszentgyörgy: A velencei kalmár, Sepsiszentgyörgy M stúdió: A behajtó,  Temesvár: Ahogy tetszik, Nagyvárad: Hat szereplő szerzőt keres, Csíkszereda: Finitó, Csókos asszony, Székelyudvarhely: Portugál, Gyergyószentmiklós: A hazug, Marosvásárhely Akadémiai Műhely: Guppi, Kézdivásárhely: Sóska, sült krumpli, avagy A meccs, Marosvásárhely: Platonov, Börtönnapló, Szatmárnémeti: Chioggiai csetepaté, Komárom: Cseresznyéskert, Szevasz Vándorszínház: Lear lányai, Kassa: Koldusopera, Szabadka Népszínház: Eastwicki boszorkányok, (Egy)Mással, Szabadka Kosztolányi Színház: A Kisinyovi rózsa, Magyar kezdők(nek), Újvidék: A Mester és Margarita, Szentivánéji álom, Vajdasági Tanyaszínház: A falu rossza.

Gyermekeknek

A gyerekekről sem feledkeznek meg: június 18-án, szombaton délelőtt a temesvári Csiky Gergely Színház mutatja be a Zián és Kopik című bábjátékot.

Június 19-én vasárnap a Nagyváradi Magyar Színház Nagyváradi Táncszínház előadásában a Bambuc ördög táncos mesejáték lesz bemutatva. Június 25-én pedig a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata adja elő a Pinokkió című mesemusicalt. De ez nem jelenti azt, hogy a színháztermeken kívül megállna az élet.

A színházi élményeken kívül más érdekességeket is kínálnak a rendezők. A Flórián téren igazi „fesztiválfalut” alakítanak ki: lesz népművészeti és kézműves kirakodóvásár. A zenekedvelők sem maradnak koncert nélkül. A fesztiválon fellépnek a csíkszeredai színészek. „A Színház Zenéje” címmel adnak élő koncertet. Természetesen ez még nem minden, hiszen az előadások mellett számtalan kísérőprogram is színesíti a fesztivált. Kiállítást szerveznek (június 9–étől, csütörtöktől már látható) az anarcsi származású Hajnal Mihály grafikus festőművész alkotásaiból, aki a kassai Thália Színház díszlet és jelmeztervezőjeként dolgozott. Az idén is látható lesz, a napról– napra kiállítás, melyen a fesztivál elmúlt napjainak legjobb pillanatai lesznek láthatók, egy csokorba összegyűjtve.

A nyitó napon: Ahogy tetszik

A fesztivál nyitó napján, 17–én, pénteken, már 17.30–kor megkezdődik a program a Művészetek Házában. A Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában Shakespeare: A velencei kalmár komikus történetének bemutatásával. A fesztivált a Várszínpadon, 21 órakor nyitja meg, Dr. Vinnai Győző, a Szabolcs-Szatmár–Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, országgyűlési képviselő. Köszöntőt mond: Leleszi Tibor Kisvárda Város Polgármestere. A  Magyar Színészkamara nevében: Tasnádi  Csaba, a nyíregyházi Móricz Zsigmond  Színház igazgatója köszönti a jelenlévőket. Ezt követően a Temesvári Csiky Gergely Színház Állami Magyar Színház társulata,William Shakespeare: Ahogy tetszik darabját mutatja be.

A szakmai zsűri tagjai: Tasnádi Csaba  - a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója, Nánay István – színikritikus, Nagy Viktor rendező, Proics Lilla kritikus és Bicskei István  színész-rendező.

Közönség zsűri tagjai: Fehérvári Béláné, Mérész Anikó, Hegedűs Katalin, Dr. Halmay Balázs és Lábicsák János.

Családokkal a színházba

A Kárpát–medence magyar nyelvű színházainak ez a seregszemléje, minden színházszerető ember számára nagy ünnep. A fesztivál szervezői elhatározták, hogy a Család éve alkalmából ösztönzi a családokat, hogy közösen érezzék együtt a színjátszás katartikus élményét. Ezért kettő darab jegy vásárlása esetén plusz egy jegy (így három), három vásárlásakor még kettő (így öt) darabot kapnak ajándékba a családok, baráti társaságok, makró közösségek. A szervezők bíznak abban, hogy így minden korosztályt meg tudnak szólítani s a közös élmény alapján erősödik az a kötődés, amely erősíti a hagyományos családstruktúra fenntartását.

A hétvége programja

Június 18. (szombaton). 17 órakor a Művészetek Házában a Szabadka, Népszínház Magyar Társulata: Eastwicki boszorkányok. 20.30–kor, a Várszínpadon, az Újvidéki Vajdasági Tanyaszínház: A falu rossza.

Június 19. (vasárnap). 17.30–kor a Művészetek Házában a Csíkszeredai Csíki Játékszín: Finitó. 21 órakor, a Várszínpadon a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház: A hazug. 23 órakor a Művészetek Házában a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata: (Egy)Mással.

Június 20. (hétfő). 17.30–kor a Művészetek Házában a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata: Hat szereplő szerzőt keres. 20.30–kor, a Várszínpadon a Csíkszeredai Csíki Játékszín: Csókos asszony. 23.30 –kor a Művészetek Háza Kamaratermében a Csíkszereda, A Színház Zenéje című koncert lesz látható és hallható.

Rock Maraton a parkban

A Művészetek Háza parkjában Kisvárdai Rock Maraton címmel, háromnapos fesztivált rendeznek helyi zenekarok részvételével. Június 17–én  a PBZ, Deepest Express, Rock’Nroad. Június 18–án, a Sanity, a Henimetal, és a Kis Cipőfüző. Június 19–én, a Tik–Tak, a Snapsz és a Gagarin Tours együttesek lépnek fel. Az előadások mindhárom alkalommal 20 órakor kezdődnek.

Főznek a penyigei asszonyok

„Régi ízek szabadtűzön” címmel a fesztivál ideje alatt a gasztronómiai bemutatón a penyigei asszonyok főznek. Az elmúlt évben már sikert aratott étkek, a rongyos lapóka, tarkedli és a csavart fánk mellett, házi kolbász roston, malacsült, kötött tészta leves, halászlé, sült halak, málékásás töltött káposzta, húzott rétes, elfogyasztását követően borkóstolással lehet zárni, a legkülönbözőbb étek elfogyasztását.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!