Szabolcs-Szatmár-Bereg

2011.05.30. 17:50

Petíció és tiltakozás Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza, Sóstóhegy - A sóstóhegyiek 2529 aláírást tartalmazó petícióval és kéréssel érkeztek hétfőn a polgármesteri hivatalhoz, hogy ismételten tiltakozzanak a sóstóhegyi Szabó Lőrinc iskola bezárása ellen.</p>

Földesi István, a tiltakozók nevében a városháza folyosóján a dokumentumok átadásakor arra kérte dr. Kovács Ferenc polgármestert, hogy ismertesse az iskolabezárásról kedden döntő közgyűlés tagjaival a petíció tartalmát, amelyben a tervezet visszásságaira, törvényt is sértő döntéseire hívják fel a figyelmet. – Kétszáz gyerek nem lehet alku tárgya – mondta Földesi István.

– Nem alku tárgyai – válaszolta Kovács Ferenc, s ígéretet tett a petíció ismertetésére, de ismételten  kijelentette: az önkormányzat kényszerhelyzetben van, nincs lehetősége az alacsony kihasználtságú oktatási intézményeket tovább finanszírozni. A sajtó képviselőinek Halkóné dr. Rudolf Éva alpolgármester kifejtette, minden javaslatot meghallgattak a fórumokon és egyeztetéseken, de ezeknek akkor van értelme, ha van arra is elképzelés, hogy tudnak plusz bevételt tenni a megmaradás mellé. A pénzügyi szorításból csak így lehet kilábalni – mondta, s mindezt alátámasztotta azzal is, hogy a sóstóhegyi iskola esetében a kihasználatlanság miatt mindössze 29 százalék volt az állami támogatás mértéke, 8 százalékot ért el a saját bevétel, a többit az önkormányzatnak kellett kiegészítenie.

Az iskola az egyetlen közösségi tér Sóstóhegyen

A sóstóhegyiek petíciójukban sérelmezik, hogy az önkormányzat az előkészítés során megsértette a szülői szervezetnek azt a jogát, hogy véleményezhesse az iskolabezárási elképzelést, mivel nem juttatták el hozzá a tervezet. Szerintük az önkormányzat számtalan törvény (a gyermekek védelméről, a gyámügyi igazgatóságról, a közalkalmazotti, a közoktatási és a munkatörvénykönyve) rendelkezéseit sem. A tiltakozók úgy vélik, hogy sóstóhegyi iskola bezárása  jelentős többletterheket jelent a családoknak, mivel a legközelebbi iskola a városrész határától 7 kilométerre van, s közel kétszáz gyereknek kellene ezután odautaznia.

A sóstóhegyiek aggódnak, hogy az iskola bezárásával megszűnik az egyetlen közösségi tér a városrészen, hiszen az iskola épületei adnak helyet a könyvtárnak, a közművelődési rendezvényeknek, a kluboknak és a civil szervezeteknek.

A polgármester mintegy erre válaszul azt mondta, megmenthető közösségi színtérnek az épület. Szívesen adják át az épületet helyi civil szervezeteknek, akik közösségi élettel tölthetik azt meg a teret, s csak a rezsi költségét, vagy annak egy részét kellene megfizetniük. Ezzel Kovács Ferenc mintegy cáfolta azt is, hogy el akarja adni az önkormányzat az üres épületeket.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!