Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.09.25. 22:34

Ígéretes pálinka ünnep volt Tarpán

<p>Tarpa - A lovagok a Szatmári szilvapálinka alapanyagául szolgáló szilvafajták idei termésmennyiségét jónak, a gyümölcs minőségét közepesnek az idei új főzésű pálinkát mindezzel együtt „igéretesnek„ minősítették a szombat délutáni Új pálinka ünnepen Tarpán.</p>

Az immár VII. Szatmár-Beregi Szilvanap főatrakciójára, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend idei tagfelvételi és pálinkaverseny eredményét kihirdető ceremóniájára, melyre több ezren voltak kíváncsiak a kuruc örökségeire rátarti beregi településen.

Az érdeklődők ezreit vonzó programon pénteken a versenyre nevezett bérfőzetett pálinkákat értékelték a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai, szombaton pedig a hagyományőrző közönségnapon tájjellegű, szilvás ételeket és pálinkákat kóstolhatott a nagyérdemű és közelről ismerkedhetett meg a rézüstös szilvalekvár-főzéssel, a szilvaaszalással, és egy sor helyi termékkel.

Az idei pálinkaversenyre is mint eddig saját főzésű vagy főzetésű, kisüsti pálinkával lehetett nevezni szatmári szilva, szabolcsi alma és egyéb gyümölcspálinka kategóriákban.

Az idei nyertesek:
Szatmári szilva kategóriában: I. Joó Béla, II. Simon Csaba, III. Kiss Zsolt.
Szabolcsi Alma kategóriában: I. Bacsó Tibor, II. Bicskei lajos, III. Panykó Béla.
Egyéb gyümölcs párlat kategóriában: I. Máté Attila (birs), II. Papik István (körte), III. Madai Tibor (körte).

A lovagok felavatták a soraikba idén felvett új lovagot, Vértes Tibort aki nem más, mint a nevezetes Agárdi Pálinkafőzde Kft. tulajdonos ügyvezetőja, aki a világ tán legnagyobb párlatversenyén, az bécsi Destillátán 2009-ben az Év Főzdéje, illetve az Év Főzőmestere kitüntető címeket söpörte be. Életműdíjjal idén a vásárosnaményi „ős várdadrinkest„ ,Markocsány Andrást tüntették ki.

A kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítését is zászlajára tűző Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend mostani rendezvényén is bebizonyosodott: visszanyerte rangját a jó "kisüsti", mostanára sikk lett pálinkát fogyasztani. Az utóbbi években Magyarországon kétszeresére nőtt a pálinkafogyasztás. Divat lett - a saját bor mintájára - saját pálinkát az asztalra tenni. A pálinkaversenyek azt szolgálják, hogy ezek a palackok megméressenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!