Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.08.12. 06:20

Profán, bután

<p>Fellázadt a Magyar PB Gázipari Egyesület... <strong>Ladányi Tóth Lajos jegyzete</strong></p>

Felment a pumpa a gázmezőn: feketén-fehéren kimutatták, hogy minden tizedik propán-bután gázpalackot feketén töltik hazánkban. Miért is? Amíg a szabályok által előírt keretek között 4000-4400 forintért árusítják a tizenegy és fél kilós palackokat, addig a stikában előállított példányok lényegesen olcsóbbak. Fel is lázadt a Magyar PB Gázipari Egyesület, állításuk szerint a tűzzel játszanak a titkos töltők.

Farkas József, az egyesület szakmai bizottságának elnöke profán módon kongatja a vészharangot: „Már ott tartunk, hogy a hazai hatóságok közönyét kihasználva és az Európai Unió közös belföldi piacának sérthetetlenségére hivatkozva szabad rablás indulhat a PB-gázpiacon”. Konkrét példát is említett a közelmúltból, eszerint egy szlovák cég úgy forgalmazhat mostanság palackozott pb-gázt Magyarországon, hogy az illetékes honi szakhatóság a törvényi feltételek érdemi helyszíni vizsgálata nélkül adta ki az engedélyt.

A fekete töltések becslések szerint több száz millió forintos áfa-bevételtől fosztják meg a költségvetést. De lehet, hogy ettől jóval nagyobb tételről van szó, mivel a pb-gáz piacán évente cirka 40 milliárd forintos a forgalom. Már csak emiatt is közbeavatkozásra késztetnék az egyelőre tétlen hatóságiakat. Kétségünk ne legyen: a most még bután szabadjára engedett szellemet gondosan visszatuszkolják a gázpalackba. Vadásznak az illegális gázolókra.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!