Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.08.30. 14:56

Pápai áldás a ministránsokra

<p>A templomi oltárnál végzett kiemelkedő szolgálatuk jutalmaként részt vehettek Rómában a nemzetközi ministráns találkozón, ahol 80 ezer társukkal együtt hallhatták XVI. Benedek pápa szavait a hit érdekében végzett szolgálatról.</p>

Nem mindennapi találkozónak lehetett részese megyénkből 50 ministráns fiatal augusztus első hetében.

– A 13-18 éves fiatalok számára minden az újdonság erejével hatott, hiszen ők először lehettek Rómában – elevenítette fel az élményeket kapunk számára Bákonyi János atya, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ministránsreferense, aki egykoron két évig tanult az örök városban. Igaz, ministránstalálkozónak ő is először lehetett részese.

– A rutint, tapasztalatot Kiss Tibor atya jelentette a küldöttségünkben, hiszen ő mint korábbi ministránsreferens több ilyen találkozón is rész vett. A helyi plébánosok javaslatára azokat a fiatalokat vittük el, akik sokat segédkeznek a miséken az oltárnál. Utazott velünk diák Nyíregyházáról, Fényeslitkéről, Gávavencsellőről, Mérkről, Vállajról, Rakamazról, Geszterédről, Mátészalkáról, Napkorról, Nyírcsaholyból, Nyírtelekről, Újfehértótól, Vásárosnaményból.

Helikopterrel érkezett

– Az első – keddi napon – a Szent Péter teret teljesen megtöltötte az európai országokból érkezett 80 ezer ministráns. Imádságok, püspöki beszédek hangoztak el. A teret lezárták a fiatalok számára, más hívők, zarándokok akkor nem léphettek be oda. Szerdán is a Szent Péter téren folytatódott a program. A szentatya helikopterrel érkezett, megtett egy kört a tér felett, s csak utána szállt le.

 Utána átült XVI. Bendek pápa a nyitott pápamobilba, s azzal ment a ministránsokhoz, onnan köszöntötte őket. Szerencsénkre nagyon jó helyen álltunk, a közelünkben ment el a szentatya. Utána több nyelven, így magyarul is köszöntötte a fiatalokat. Pápai áldást mondott minden ministránsra, beszédében pedig kiemelte a hűséget és a hivatás megtalálásának fontosságát. A tolmács szerepét én töltöttem be, valamint segített Csordás Gábor püspöki titkár is, aki Bosák Nándor püspököt kísérte el Rómába.

Bazilikáról bazilikára

– Minden nemzet meghatározott színű sapkát, sálat és pólót kapott, amiket aztán a fiatalok nagy lelkesedéssel cserélgettek a Szent Péter téren az ismerkedések során. A hivatalos programok mellett sikerült megtekintenünk a négy legnagyobb bazilikát is Rómában. Az első nap reggelén a Szent Péter bazilika altemplomában található magyar kápolnában misén vehettünk részt. A misét celebrálta Bosák Nándor püspök úr és dr. Németh László, a Pápai Magyar Intézet rektora – folytatta Bákonyi János atya.

– Hazafelé megtekintettük Assisit is, valamint éjszaka megálltunk Velencében is, ahol még akkor is nagy volt a forgalom. Érdekességként említem, hogy Rómában a nagy tömegben senkit sem veszítettünk el, Velencében azonban egy fiatalember lemaradt a csoporttól, de szerencsére aztán hamarosan meg is lett. A nemzetközi találkozót értékelve hadd mondjam el, hogy a fiatalokra nagy hatást gyakoroklt a szentatya személye, aki egyben megerősítette számukra a szolgálat fontosságát. Ugyancsak megerősítést kaptak a szolgálatra a résztvevők magas számától is, mert láthatták, hogy a katolicizmus, az egyetemesség szellemében milyen sokan látják el ugyanazt a ministráns szolgálatot az oltárnál.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!