Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.08.13. 20:31

Nem kukoricáznak Szakolyban

<p>A XIII. Szakolyi Napok keretében hatodik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Kukoricafesztivált vasárnap. A képviselő testületben továbbra sem nyugszanak a kedélyek...</p>

A Társadalmi Együttműködés Szakolyért elnöke, a volt polgármester Szűcs Gabriella pénteken délután tudatta Birta Ferencnével és a vele szimpatizáló képviselőtársaival, hogy nemkívánatos vendégek a községi rendezvényen, és hiába regisztráltak a főzőhelyek kiosztása előtt, nem kaptak lehetőséget. Legalábbis ezt állítja Kerecsen József önkormányzati képviselő, a helyi Fidesz szervezet elnöke:

„Az előző összes ilyen rendezvény békés egyetértésben szerveződött, rendeződött. Az ez évi immár nem ilyen, ami Szakolyban sajnos nem szokatlan. Véletlenül értesültünk róla néhány hete, hogy koordinációs megbeszélés lesz a Szakolyi Napok rendezésével kapcsolatban. Ezt megelőzően többször indítványoztunk rendkívüli képviselő-testületi ülést a rendezvénnyel kapcsolatban, de ezek vagy össze sem lettek hívva, vagy még a napirend elfogadása előtt be lettek rekesztve, tehát nem vezettek eredményre.

Hárman érkeztünk képviselők a koordinációs egyeztetésre, ahol tudomásunkra hozták, hogy ez egy TESZ (Társadalmi Együttműködés Szakolyért(?)) rendezvény, semmi keresnivalónk sincs ott. Itt szembesültünk először azzal, hogy a nevezett szervezet kisajátította magának a jogot a rendezvény megrendezésére. Eközben a regnáló polgármester (Pásztor Sándor alpolgármester ) minden igyekezete azon volt, hogy a képviselő-testület ne tudjon tárgyalni a rendezvényről.

Regisztrált főzőhelyek Szakolyban

A TESZ Egyesület elnöke Szűcs Gabriella volt polgármester, akit a Legfelsőbb Bíróság alkalmatlannak talált a polgármesteri tisztség betöltésére. Ma délután azonban, - jegyzői közreműködéssel – gyakorlatilag kitiltotta a képviselő-testületet a rendezvényről. Birta Ferencné és képviselőtársai néven regisztráltunk a főzőhelyek és sátrak kiosztása előtt, megjelenve a helykiosztás meghirdetett idejére, a rendezvény helyszínén. Itt azonban megjelent Szűcs Gabriella, és kijelentette, hogy a szervezet vezetőjeként annak ad helyet, akinek akar, mivel a rendezés joga, a kapott közterület-foglalási engedély alapján az általa vezetett szervezetet illeti. Mondanivalóját megerősítette Pásztor Sándor alpolgármester, aki történetesen és nem mellékesen a TESZ Egyesület alelnöke. Dr. Nánássy Elek jegyzőnek hiába mondtuk, hogy az adott terület nem közterület, erről ő nem adhatott ki közterület-foglalási engedélyt, arról, mint önkormányzati területről a képviselő-testület vagyonrendeletének szabályozását figyelembe véve a testület dönthet.

Egyébként a jegyző éppen ma fogalmazott meg, és küldött ki a településen működő három pártszervezet (Fidesz, Jobbik, MSZP) részére, azok vezetőinek egy tájékoztatást arról, hogy pártpolitikai tevékenység a helyszínen nem végezhető, amiről a kiadott közterület-foglalási engedély alapján a TESZ szervezet elnöke rendelkezett. Ezt a tájékoztatást mi nem kértük.
Az általam vezetett helyi Fidesz szervezet évek óta jelen van az önkormányzat ilyen, és ehhez hasonló rendezvényén (majális, Szakolyi Napok), és ott a helyi társadalom jelenlévő tagjainak ellátásában jelentős szerepet vállal (150-200 adag étel, és ital), közmegelégedésre, mindezt a tagság által összeadott pénzen, vagyis nem közpénzen. Ebből súrlódás, konfliktus soha nem volt, pedig jó néhányszor a helyi MSZP is sátrat vert, és hozzánk hasonlóan tette a dolgát.

Nem politikai szervezet

A TESZ Egyesület állítólag nem politikai szervezet, de ez most az önkormányzati választások küszöbén kíván némi elemzést. Vezetői, az önkormányzat volt, megbukott, és jelenlegi, azaz regnáló polgármestere. A jegyző törvénytelenül is engedélyt adott ki a szervezetnek a rendezésre, a közterület használatára, és jelen volt amikor „kiadták” a képviselő-testület útját, azaz letiltották őket az önkormányzat hivatalos rendezvényéről. A TESZ Egyesület péntek esti közgyűlésén döntött az általa indított önkormányzati képviselő-jelöltek személyéről, valamint a polgármester-jelöltjéről is. Akkor most politikai, vagy nem politikai a szervezet?

Akkor vajon nem előre megfontolt szándékkal, és aljas indokból teszi, amit TESZ?
Az Önkormányzat vezetősége részéről dr. Nánássy Elek jegyzőt értük el, hogy reagáljon képviselő úr állításaira.

Dr. Nánássy Elek jegyző reagálása

A tavalyi évben is a fő szervezője a Szakolyi napoknak a TESZ Egyesület volt, mert a Képviselő-testület a költségek egynegyed részét sem biztosította. A Hooligans együttes fellépése nagy sikert aratott.
Nem felel meg a valóságnak, hogy a Legfelsőbb Bíróság Szűcs Gabriellát „alkalmatlannak” találta a polgármesteri tisztség betöltésére. Szűcs Gabriella azért mondott le tisztségéről, mert remélte, hogy a település érdekében a képviselők többsége együtt tud működni Pásztor Sándor alpolgármester úrral, ha már vele nem tudtak.. Sajnos nem így van

A 2010-es évben semmilyen forrást nem biztosított a képviselő-testület a Szakolyi Napok megrendezésére, de mivel még az alanyi jogon járó állami támogatások igénybe vételét sem szavazták meg, így fedezete nem áll rendelkezésre. Az ülés, melyen dönteni szerettek volna határozatképtelen volt. Más ülésen nem volt napirenden a rendezvény.
Annak érdekében, hogy a hagyományos Szakolyi Napok rendezvény ne maradjon el, ennek a terhét a TESZ Egyesület vállalta magára, mely közhasznú besorolású, így pártpolitikai tevékenység kulturális rendezvényein nem folytatható. Elnöke valóban Szűcs Gabriella.

Nem jegyzői hatáskör

A mai napon a területen nem regisztráció folyt, hanem a korábban időben jelentkező intézmények, civil szervezetek ismerték meg, hol lesz a sátruk. Korábban, sem a polgármester jelölt Birta Ferencné, sem más képviselő nem jelezte azon szándékát, hogy területet kér, pedig a meghívót jóval korábban megkapták. A képviselő úr által is megszavazott közterület használatáról szóló rendelet hatálya az 1.§ 1 bekezdésének b.) pontja alapján kiterjed azokra a területekre is, amelyek „nem közterületként szerepelnek a nyilvántartásban, de közhasználatra átadásra kerülnek”. A közterület használatról nem én döntök, a közterület foglalási engedély kiadása kulturális rendezvényekre nem jegyzői hatáskör.

Amennyiben bármelyik párt, szervezet, magánszemély, stb. kulturális rendezvényt kíván szervezni, engedélyért folyamodhat, a területet ingyenesen jogosult a helyi szabályozás értelmében használni. Természetesen a szervező joga eldönteni azt, hogy pártpolitikai tevékenység az általa szervezett rendezvény keretei között megengedett vagy sem.

A fő műsorszám az EDDA lesz

A TESZ Egyesület Elnöke kérdésemre határozottan megcáfolta Kerecsen József állítását az egyesület jelölteket nem indít.
A rendezvényt mindenki, természetesen bármely képviselő is szabadon látogathatja. Senki nincs kitiltva a rendezvényről. A rendezvény kulturális jellegű, melyre minden olvasót is szeretettel várja Szakoly Község. A fő műsorszám az EDDA zenekar koncertje lesz, mely 8 óra után fog kezdődni.

A koncert mindenkinek teljesen ingyenes. Kérjük azonban a látogatókat, hogy vásároljanak adományjegyet a szakolyi viharkárosultak megsegítésére. Minden adományjegy sorszámmal van ellátva és a jószívű adományozók között nagyon sok értékes ajándéktárgy kerül kisorsolásra a rendezők tájékoztatása szerint. Az adományjegyek 500 Ft. névértékűek.

A rendezvény garantáltan pártpolitikától mentes lesz! Minden adakozó kedvű, jószándékú embert várunk sok szeretettel!

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!