Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.08.23. 16:43

Harc a parlagfűvel Nagykállóban

<p>A parlagfű és az allergén gyomok elleni védekezés mindannyiunk feladata és kötelessége. A tavaszi időszak a megelőzés időszaka, július, augusztus és szeptember hónap már az irtásé.</p>

A települési önkormányzat jegyzőjének feladata a közérdekű védekezés elrendelése-, végrehajtása belterületen, valamint a közérdekű védekezés elrendelése érdekében foganatosított eljárási cselekmény során felvett bizonyítékok összegyűjtése és továbbítása a Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága felé a növényvédelmi bírság kiszabása céljából.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló  2008.évi XLVI. törvény apján a jegyző június 30-át követően, a parlagfű virágbimbó kialakulásától függetlenül köteles hatósági eljárást kezdeni azon földhasználókkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüket teljesíteni. A bírság kiszabása alól az ügyfél csak abban az esetben mentesül, ha bizonyítja, hogy adott ellenőrzéssel érintett időszakban rajta kívül álló okból nem tudott eleget tenni a védekezési kötelezettségének.

Parlagfű-mentesítés Nagykállóban

Miután az eljárás hivatalból, más hatóság megkeresése, vagy bejelentésre indulhat a tényállást a hatóságnak kell felderítenie, a bizonyítékok begyűjtése a jegyző feladata. Fontos megjegyezni, hogy a hatóság a helyszíni ellenőrzést és a közérdekű védekezés végrehajtását lezárt terület felnyitásával és az ott tartózkodó személyek akarata ellenére is megtarthatja, illetve elvégezheti.

Amennyiben indokolt, úgy hatósági határozattal közérdekű védekezés kerül elrendelésre, mely azt jelenti, hogy az önkormányzat által megbízott vállalkozóval a jegyző a terület parlagfű-mentesítését elvégezteti. A vállalkozó az ingatlantulajdonos hozzájárulása és előzetes értesítése nélkül jogosult a területre bemenni, és ott a szükséges parlagfű-mentesítési munkálatokat elvégezni. A közérdekű védekezés elrendeléséről szóló határozat a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján kerül közszemlére. A jegyző ezt követően határozatot hoz a közérdekű védekezés költségéről, melyet az ingatlantulajdonosnak (földhasználónak) kell megfizetni. A közérdekű védekezés és a növényvédelmi bírság összegét, meg nem fizetés esetén az APEH hajtja be.

A jogszabály

Felhívom a Tisztelt ingatlantulajdonosok figyelmét az alábbi szabályozásra, melyet sok esetben elfelejtenek betartani: Nagykálló Város Önkormányzat 55/2008.(XI..28.) Önk. számú rendeletének ( a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárdhulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról)  5.§. (1) bekezdés a.) pontja értelmében az ingatlan tulajdonosok a közterület tisztántartásával, a zöldterület, a park ápolásával kapcsolatos feladatai:

Az ingatlan előtti (úszótelek esetén az épület körüli) járdának, (járda hiányában egy méter széles területsávnak), a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének, legfeljebb az épület 10 (tíz) méteres körzetén belüli területének gondozása, tisztántartása, szemét-és gyommentesítése, burkolt területen  a hó eltakarítása és síkosság mentesítése: ha az két közúttal is érintésben van, a fenti feladatok mindkét irányra vonatkoznak, b.) pontja értelmében: az ingatlan melletti nyílt ároknak és műtárgyainak tisztántartása, gyommentesítése. A 6. §. c.) pontban leírtak szerint mind a beépített, mind a beépítetlen ingatlan tisztántartása, gyommentesítése, a járda és úttest fölé benyúló ágak, bokrok megfelelő nyesése.

A szép és gondozott környezetünk megtartása és nem utolsó sorban a pénzbírságok elkerülése érdekében kérem, hogy tartsák be a fenti jogszabályi előírásokat - tudósította portálunkat Molnár Lászlóné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!