Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.05.27. 19:51

Fákat vágnak ki az Északi temetőnél - idős hölgyek sírva tiltakoznak

<p>Négy fát már kidöntött az az erőgép, ami a Ferenc körút végénél és kijelölt területen vágja a fákat.</p>

19:50: Testükkel védték volna az életerős fákat

Óriási felháborodást váltott ki csütörtök délután, amikor a Ferenc körúton felvonultak a munkagépek, és elkezdték kivágni a 20-30 éves, lombos fákat. A környékbeli lakókat nemcsak az dühítette fel, hogy senki sem tájékoztatta őket arról, hogy a gyönyörű park helyén parkolót fognak létrehozni egy kereskedelmi üzletlánc megbízásából, hanem az is, hogy a forgalmas útkereszteződésben ezek a fák tisztították a levegőt, árnyat adtak és tompították a zajt évtizedeken át.

– Nem akarjuk, hogy parkoló épüljön ezen a részen. A fákat mi ültettük, mi neveltük, azóta is azon vagyunk, hogy óvjuk a kincset érő zöldfelületet ebben a útkereszteződésben. Most mindez megsemmisül, minket ellep a zaj és a légszenny – panaszolta a mintegy nyolcvan lakó nevében megszólaló Szabó Lászlóné. – Amikor munkához láttak a gépek, testünkkel akartuk megóvni a fák életét, és kihívtuk a rendőröket. Kiderült, hogy a favágók legálisan, szabályosan végzik a munkát. Az élelmiszer üzlet mögött vannak parkolók, érthetetlen, mi szükség újabbakra, ráadásul ilyen áron! – tette hozzá az asszony.

A kivitelező cég képviselője a Független Hírügynökségnek azt mondta, az engedélyt az önkormányzattól kapták, a fákat a szomszédban található áruház megbízásából végzik. Mint kiderült, a favágásra Bartha István városi főkertész adott engedélyt tegnap reggel. Sőt, már tavaly ősszel is, de a kezdés elhúzódott, ezért meg kellett újítani a papírokat. Az engedélyben nyolc fa kivágása szerepel, cserébe azt vállalta az építtető, hogy 25 úgynevezett túlkoros fát és 1140 cserjét telepít a parkolóállások közé. A lakókat ez nem nyugtatja meg, azt mondják, nem tudnak újabb harminc évet várni, míg azok a fák is megnőnek.

17:03: A közelben lakó tiltakozók azt vitatják, hogy őket a munkáról, a fák irtásáról senki nem tájékoztatta. Sajátjuknak tekintik a kérges testűeket. Az ABC kezdeményezésére parkolót akarnak kialakítani a fák helyén. A hölgyek szerint eleve hibás döntés, ugyanis nagyon közel van több bevásárló központ, a gépkocsival vásárlók oda mennek ezután is. A fák helyén pedig nagyjából 30 autó tud majd parkolni.

A kordonok kihúzása után újra elkezdik a munkát. Hatalmas csattanással hasad ketté egy fa, mert a fák nem tudnak a fájdalomtól ordítani.

15:50: A rendőrök megérkeztek, igazoltatták a dolgozókat, ők elmondták, hogy minden szükséges papírt beszereztek a munkavégzéshez. A rendőrök betekintettek az iratokba és tájékoztatták a tiltakozókat ennek eredményéről. Egy teherautón kordonokat hoztak az építési területhez, ezekben a percekben zárják körbe azt a részt ahol három fát már kidöntöttek és hat fa még lábon áll.

A tiltakozók a háttérbe vonultak, mert a lezárt építési területen nem tatózkodhatnak. Messzebről nézik hogy mi lesz a fák sorsa.

15:12: Az erőgép mellett lépdelő láncfűrészes ember pillanatok alatt aprítja fel a percekkel korábban még lélegző növényeket. Nyolc-tíz hölgy próbálja útját állni a munkáknak, testükkel akarják megvédeni a maguk ültette 25-30 éves fákat. A dolgozókat megkérdeztük, ők egy padon ülő úrhoz irányítottak, aki viszont állítása szerint nem illetékes az ügyben nyilatkozni, ő a későbbi beruházás kivitelezője.

Mint megtudtuk - az ABC forgalmát növelő szándékból - parkolót alakítanak ki, ezért kezdték meg a zöld felületet pusztító, előkészítő munkálatokat. A lakók azt mondják, őket senki semmilyen formában nem tájékoztatta, ezért rendőrt hívtak, hogy legalább a munkavégző kiléte kiderülhessen.

- Pusztai Sándor, Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!