Szabolcs-Szatmár-Bereg

2009.01.05. 18:13

Állati nagy gondok Nyíregyházán: a biztonsági cég felmondott!

<p>Nyíregyháza - A Nyíregyházi Állatkórház és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakigazgatási hivatalt is őrző, HBSZ KFT. igazgatója úgy döntött, hogy a mai naptól, azaz 2009. janujár ötödikétől nem kíván részese lenni a két fél közötti vitának, inkább feladja a két telep őrzését, védelmét. <dia width="960" height="800" alt="Állati nagy gondok Nyíregyházán: a biztonsági cég felmondott! 2009.01.05."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_llati_nagy_gondok_Ny_regyh_z_n__a_biztons_/index.shtml , SERIE ,960,800)">Ott gyógyultak meg: <img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Állati nagy gondok Nyíregyházán: a biztonsági cég felmondott! 2009.01.05." /></a></dia>&#160;<dia width="960" height="800" alt="Állatkórházban gyógyultak! 2009.01.12."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_llatk_rh_zban_gy_gyultak__2009_01_12_/index.shtml , SERIE ,960,800)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Állatkórházban gyógyultak! 2009.01.12." /></a></dia></p>

18:15: Hová, kihez „rakamazi tehenek”?

A Nyíregyházi Állatkórház bezárásának ügye újabb és újabb hozzászólásokat generál. Ezúttal az állatkórház nyugalomba vonult vezető főállatorvosa, dr. Baksa Gyula aranydiplomás, állathigiénikus szakállatorvos fejti ki, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatójának címzett véleményét.

– Bő 25 évig ennek az állategészségügyi intézménynek vezető főállatorvosa voltam nyugdíjazásomig. Hosszú évek során sikerült- tisztességes szakmai munkával-a kis-és nagyállat tartó gazdák, tulajdonosok, mezőgazdasági nagyüzemek, s az állatorvos kollégák elismerését magunkénak tudni. Így lett ez az intézmény a megyénk, sőt, régiónk egyetlen, kis-, és nagyállatok állategészségügyi problémáinak ellátására egyaránt alkalmas állatkórháza.

Ezt a szerepet képes ma is elismerésre méltóan ellátni. Ez az intézmény a jelenlegi állapotában egyéb célokra, csak a teljes szétverése esetén használható, nem kis költséggel újat építve az adófizetők pénzéből. Az egyéb célú hasznosítással kapcsolatban nem vagyok biztos abban, hogy Főigazgató Úr látta-e, milyen rombolással, ráfizetéssel járna az „egyéb célú hasznosítás”!

Ismerve jól a Növényvédő Állomás elhelyezését is, logikátlannak hiszem az állomás kimozdítását jelenlegi telepükről. – A Kelet Magyarországban olvasott „zavartalan ellátás”nyilatkozatával sem mindenben értek egyet. Jól ismerem a megyében működő állatorvosi rendelők működését: azok nem képesek minden állatorvosi ellátásra. Kíváncsi lettem volna, hogy a cikkben leírt „rakamazi tehén” császármetszés műtétjét vajon ki és hol végezte volna el?Egyéb példákat is említhetnék, hiszen napjainkban is előfordul, hogy szakmailag a segítségemre van egyes esetekben szükség. – A megyében még meglévő nagyállatlétszám esetében is előfordulnak megoldandó problémák, amit egyenlőre csak az Állatkórház képes kezelni. Azt nem bánnám, hogy gondolataimból a főigazgató úr esetleg felfigyelne valamire.

18:00: A főigazgató köteles bezáratni az intézményt

Annak idején 10 évre kötött a bérlő Állatkórház Kft-vel szerződést a megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás, amely törvényileg nem végezhet hatóságként állategészsgügyi szolgáltatást – hangzott el az állomást, a jelenlegi telephelyén komplex agrár-hivatalá fejleszteni tervezett megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) főigazgatójának hétfői sajtótájékoztatóján.

Csongrádi Zoltán azt hangsúlyozta, hogy az Állatkórház Kft. által is jól ismert lejárati dátumú szerződés érvényességi ideje alatt elvárható lett volna a bérlőtől, hogy mire ez a kontraktus lejár, addig gondoskodjon másik ingatlanról, ahol tevékenységét 2008 Szilvesztere után is folytathatja.

A bérlő, kísérletet sem téve a jogkövető megoldásra, annak ellenére maradt a helyén a mai napig, hogy az elmúlt év során konkrétan öt alkalommal, írásban hívta fel az MgSzH a figyelmét a december 31-én lejáró bérleti szerződésre.

– Nekem, mint főigazgatónak az a kötelességem – ezért is zárattam le újonnan érkező állatkórházi páciensek elől a bejáratot –, hogy hivatalból érvényt szerezzek egy lejárt szerződés után a bérlemény fölszabadításának azért, hogy az állam által jóváhagyott s máig érvényben lévő hivatalfejlesztési koncepció megvalósulhasson. Szerződés hosszabbításra itt joga csak a Magyar nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek van. – tette hozzá Csongrádi Zoltán

12:50: Mint azt Holmár József, vezérigazgató szerkesztőségünknek elmondta, számukra fontos a tisztességesen elvégezett becsületes munka. A Hajdúsági Biztonsági Szolgáltató cég vezetője maga is nagy állatbarát, de természetesen megérti mindkét fél álláspontját.

 

V@rosvitázónk is az állatok mellett áll

Mivel nem tudom mi áll az Állatkórház bezárása mögött, ill. ki vagy mi lesz helyette, ezért csak általánosságban írok most róla, a nem tetszésemet kinyilvánítva vele. Az majd előbb vagy utóbb úgyis kiderül, miért került bezárásra az intézmény.

Teljesen fel vagyok háborodva, több állatbarát társammal egyetemben, amiért ilyen galád módon megszüntették a kórházat. Ugye mint azóta tudjuk 2 kisboci is ennek látta kárát, ami nem kis veszteség a gazdának.Tudom, sok ember felmordul majd, hogy ez most a legfontosabb égető problémánk /azt hiszem itt megengedett a többesszám/, hogy nincs Állatkórházunk, amikor az "Ember kórházak" is gondokkal küzdenek. Ez egy egymástól független dolog, és nem szabad párhuzamot vonni. Erre a kórházra szükség van, hisz bármikor vihettük oda jószágainkat, és általában mindig sok beteg kutyus is volt ott ügyeleti időben, de gondolom napközben is. Egy személyes példát had említsek itt most meg! Egyik szombat este a palota pincsi kiskutyánknak hirtelen 42 fokos láza lett. Nem tudtuk levinni a lázát, igy irány az Állatkórház. Elvileg utolsó pillanatban vittük, mert olyan betegsége volt, amiből azóta hála a KEDVES, lelkiismeretes orvosoknak, mára már kigyógyult. De tudtuk hova kell menni, és nem kellett ügyeletes orvost keresgélnünk. Nem beszélve arról, Ő kívülről, URH nélkül nem tudta volna megmondani mi a baj, és nem tudta volna azonnal megműteni. Itt mindig kedves volt a kiszolgáló személyzet is, szinte babusgatták a beteg jószágokat. Lehetett az kis pinty, vagy teknősbéka, vagy bármi.Egyetértek a keddre meghirdetett sztrájkkal is, csak sajnos én nem tudok elmenni. Remélem nem süket fülekre fog találni ez a megmozdulás, és tesznek azért az illetékesek, hogy ismét rendeltetészerüen lehessen használni a kórházat. Az hogy lejárt a szerződésük, az szerintem csak egy ok, hisz azt meg lehet hosszabbítani. Hacsak más terve nincs valakinek/valakiknek azzal az épülettel, azzal a berendezéssel. Ha nem így van, akkor elnézést kérek!!!!!  

- Eszter - 


Küldje be!

Az Ön kisállatát is a bezárt állatkórházban gyógyították meg? Vagy csak védőoltást kapott? Mindegy: küldje be nekünk kedvencéről készült fotóját a [email protected] címre!!


Kapcsolódó cikkek:

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!