Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.12.09. 14:51

Örökzöld sláger a nyíregyházi piacon

<p>Nyíregyháza - Megközelítőleg a tavalyi áron lehet vásárolni fenyőfát két héten át. <A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/orokzold-slager-a-piacon/cn/szon-news-km_01-20081209-022241"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Karácsonyfa-állítás. A magyarországi szokás története</B></A>[.pdf - 35KB]</p>

Tűlevelűektől zöldellik a Búza téri piac Nyíregyházán. Egyelőre még nem tódulnak a vásárlók, kedden inkább egyes intézmények képviselői vettek egy-egy fenyőfát. Az országban minden leendő harmadik karácsonyfa Zala és Somogy megyéből származik, így korántsem meglepő, hogy Mán Dezső is zalait kínál.

– Több mint tíz éve árusítok fenyőfát. Idén majdnem ugyannyi lesz az ára, mint tavaly volt, annyi a változás, hogy a normand métere ötszáz forinttal lesz drágább – újságolta a nyírteleki fiatalember, aki ottjártunkkor kesztyűs kézzel bánt az örökzöldekkel. – Ma még csak nézelődők voltak, a magánszemélyek későbbre tartogatják a vásárlást. Én most két héten át éjjel-nappal itt vagyok, a fákat nem hagyhatom magukra.

A karácsonyfa-állítás a XIX. század elején nyert teret Magyarországon, és eleinte csak az arisztokrácia körében terjedt el. Manapság társadalmi pozícitól függetlenül van kultuszuk a feldíszített fenyőknek. Az örökzöld sláger tartja az elmúlt évi árszínvonalat: a lucnak 1800, a szerb lucnak 2500, az ezüstnek 4000, a normandnak pedig 7000 forint a métere megközelítőleg. A Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének becslése szerint idén 2,8 millió család vásárol fenyőfát, egyötödük földlabdásat, kiültethetőt vesz, négyötödük vágott fenyőt szerez be.

Fenyő e-mailen

A Zala megyei Surd lakóinak jelentős része él a „fenyőzésből”. Egy helyi őstermelő, Molnár Tiborné új módszert vezetett be idén: lefényképezte a fákat, és e-mailben küldte el a törzsvevőinek, akik otthon kiválaszthatják a fenyőt, amiért már csak el kell menniük a piacra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!