Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.12.18. 06:41

Egy utca várost győzhet Nyíregyházán?

<p>Nyíregyháza – A hétfői közgyűlésen elfogadták, hogy a Bokréta utca gyűjtőút legyen. A kezdeti megdöbbenés után a felháborodott ott élők úgy döntöttek: a végletekig küzdeni fognak a döntés ellen. <dia width="960" height="800" alt="Egy utca várost győzhet Nyíregyházán? 2008.12.18."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Egy_utca_v_rost_gy__337_zhet_Ny_regyh_z_n__/index.shtml , SERIE ,960,800)">Életképek: <img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Egy utca várost győzhet Nyíregyházán? 2008.12.18." /></a></dia></p>

– A csalódottságunkra nincs szó. Októberben a főépítész – szakmailag ő hiteles számunkra – még azt írta, hogy a Rét utcára fogják a gyűjtőutat tervezni. Most pedig születik egy ilyen döntés. Miért? Kinek áll mindez érdekében? Szakmai nonszensz, ami itt történik. Belterület, falusias lakóterület a miénk, a Rét utcán csak szántó van. Ott értéknövelő beruházás lenne a gyűjtőút építés, de nálunk? Holik Attila kérdések sokaságát fogalmazza meg és elszánt. Nincs egyedül. A hazai jogrendszer minden lehetőségével élni fognak, hogy ezt a döntést semmissé tegyék. – Nem vagyunk a város fejlődése ellen, de az emberek érdekeit is szolgálnia kell egy-egy döntésnek – véli a három gyermekes családapa. Kilenc éve költöztek a Bokréta utcára, szépen felúíjtották a házukat. – Tudjuk, hogy van jobb megoldás. Hiszünk abban, hogy változtatni tudunk a közgyűlés döntésén. Minden velünk egyetértőt magunk mellé állítunk. Ha kell, petíciót fogunk beadni, lezárjuk az utat, a végsőkig elmegyünk – teszi hozzá Holik Attila. Egy utca áll mögötte.

Felértékelődnek az ingatlanok

– Szó sincs arról, hogy 22 család életét tönkre akarnánk tenni, hogy ezzel leértékeltük az ingatlanjaikat, de arról sem, hogy az ablakuk alatt dübörögnének el az autók – egyértelműsít Jánócsik Csaba. Az általa vezetett Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság már háromszor tárgyalt erről, hosszasan vizsgálták a lehetőségeket, a munkában három olyan képviselő is részt vett, akik a városrészen élnek. Az elnök hangsúlyozza: amikor döntöttek, nem csak a Bokréta utcával foglalkoztak, mert abban a teljességben vizsgálták a kérdést, hogy a térség tehermentesítésével a nyugati elkerülő megépítéséig megoldják a kálmánházi főút felől az autópályára felhajtást.

– A Bokréta utcán élők stabil, jó minőségű utat kapnak, így jelentősen felértékelődik az ingatlanuk – magyarázza az elnök. A 20 méter szabályozási szélesség pedig nem az út szélességét jelenti. Az előírások szerint ide kell tervezni a járdát, az esetleges kerékpárút szélességét, a csapadékvíz elvezetést, s a közvilágítási lámpáknak is hely kell. Az autóforgalom kétszer 4 méteren zajlik, s minél több felvezető szakaszt jelölnek ki, annál kisebb lesz egy-egy gyűjtőút leterheltsége. Ugyanilyen a Fészek és a Derkovits utca, ott is emberek élnek békés, nyugodt körülmények között. A miért nem a Rét utca kérdésre Jánócsik Csaba válasza: az ott lévő telkek kisajátítása minimum százmillió forintba kerülne, s mivel ez egy lapályos terület, a feltöltés is komoly költségekkel járna. – Jó megoldás nincs, a kevésbé rosszat választottuk, de ez szemlélet kérdése. Mások kezüket-lábukat törnék, hogy szilárd útjuk, csapadékvíz elvezetésük, közvilágításuk legyen – hallható a summázat.

A közlekedési minisztérium azt kérte, úgy történjen meg a gyűjtőút kijelölése és megépítés, hogy az ne eredményezzen lakossági ellenállást...

Kapcsolódó cikkek:

- Bednárik Mónika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!