Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.12.08. 09:57

Csengeri száraztészta az EU Élelmiszersegély Programban

<p>Csenger - Az Eu Élelmiszersegély Program 2008-ban már harmadik éve működik, és jelenleg a legnagyobb szabású élelmiszersegélyezési program Magyarországon.</p>

A programot az Európai Unió finanszírozza, végrehajtását a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Feldolgozott Termékek Intervenciós Osztálya koordinálja.

Az élelmiszersegély a Magyarországi rászorultak között kerül szétosztásra. A segélyre az alábbi kategóriákba tartozók jogosultak:

  • kisnyugdíjasok,
  • létminimum közelében élők,
  • hátrányos helyzetű gyermekek,
  • munkanélküliek,
  • hajléktalanok.

Az élelmiszerek szétosztásában csak az MVH-val szerződött segélyszervezetek vehetnek részt.

Az EU Élelmiszersegély Program keretében 2007-ben 9 millió kg. élelmiszer került szétosztásra, az ország mind a tizenkilenc megyéjében, közel 2000 településen, több mint 800.000 rászoruló személy számára.

Egy csengeri székhelyű cég 1998-óta 20 fővel gyárt 0 – 10 tojásos száraztésztát. Termékeivel kezdetektől, 2006-óta részt vesz a programban. A segélyezésre átadott száraztészta 4 tojásos, minőségi paraméterei bevizsgáltak és megegyeznek az élelmiszerkönyvi előírásokkal. Számukra fontos, hogy a segélyszervezeteken keresztül elégedett felhasználókról kapnak visszajelzéseket.

Az EU Élelmiszersegély Program 2008 II. fordulójában a csengeri cég a Baptista Szeretetszolgálat Alapítványnak 40.800 kg pirított gépi tarhonyát és a Gyermekélelmezési Gyermekétkeztetési Alapítványnak 21.000 kg pirított reszelt tarhonyát adott át.

Ezekre a termékekre, és a lisztet, cukrot, tésztát, tartós tejkészítményeket tartalmazó segélycsomagra bármely település önkormányzatának lehetősége van pályázni, így részt venni a programban.

- Maróti János -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!