Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.11.26. 15:47

Vezetési tippek, trükkök csúszós útra

<p>Nyíregyháza – Leesett az első hó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az előrejelzés ellenére néhány autós meglepve tapasztalta, hogy kedd reggelre fehérbe burkolózott a táj. Hogyan vezessünk csúszós, havas, latyakos úton? Vezetéstechnikai tippek, trükkök a SZON-on!&#160;<A href="http://video.szon.hu/video/33755/vezet--si-tippek--tr--kk--k-cs--sz--s---tra" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A havas és jeges út próbára teszi az emberek türelmét, hiszen az elsődleges szempont, ha télvíz idején valaki autóba ül, hogy a lehető leghiggadtabban kezelje a hirtelen kialakult szituációkat. Ilyenkor jobb inkább visszavenni a sebességből, nagyon követési távolságot tartani az előttünk haladóhoz képest, hiszen a csúszós úton - a téli gumi ellenére is – megnövekszik a féktávolság.

megcsúszás elkerülése érdekében induljunk óvatosan – kerüljük a gázba taposást – és csak fokozatosan gyorsítsunk. Ha megcsúszott az autó, semmiképp se essünk pánikba, a legjobb, amit tehetünk, hogy levesszük a lábunk a gázpedálról és elfelejtjük a féket, amit csak akkor alkalmazzuk, ha az autót sikerült a helyes irányba terelni, ugyanis ha a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válik és kicsúszik.

Látni és látszani! – ezt a szabályt is jó, ha fejben tartjuk, hiszen sűrű hóesésben fontos a világítás, a fényszórókat és a lámpákat is tisztítsuk lehetőségeink szerinti legnagyobb gyakorisággal.

A megkérdezett fiatalok többsége az első hó megjelenésével szereti kipróbálni járműve tudását és a legközelebbi nagyobb téren vagy parkolóban „csapatni”. Ezzel kapcsolatban, a baleset megelőzése érdekében fontos, hogy az illető csak óvatosan vágjon bele a műveletbe, fokozatosan ismerje meg autóját, és tartsa be a határokat, úgy hogy ezzel nem veszélyezteti sem a maga, sem pedig más testi épségét.

Tehát a szabályok betartása mellet is biztonságosan közlekedhetünk csúszós, havas úton, főként akkor, ha járművünket megfelelően felkészítettük a téli időszakra.

Kapcsolódó cikkek:

- K.A.-


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!