Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.11.07. 11:53

Forgalommal szemben Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza – Péntek hajnalban egy egyirányú utcában haladtam szabályosan, amikor szembe jött velem egy kukásautó – telefonált az egyik olvasónk.</p>

Olvasónk kíváncsi volt, hogy egy figyelmeztető jelzéssel ellátott jármű közlekedhet-e egyirányú utcán forgalommal szemben, ezért utána néztünk a KRESZ-ben milyen szabályok vonatkoznak, a sárga villogót használó járműre.

Mint kiderült, a figyelmeztető jelzést használó (út- vagy közmű építésére, fenntartására, illetőleg tisztítására szolgáló) jármű, ha ez a munka végzése érdekében elkerülhetetlen, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és a forgalmat lényegesen nem akadályozza, 22 és 6 óra között - a megfelelő biztonsági intézkedések mellett és legfeljebb 10 km/óra sebességgel - egyirányú forgalmú úton és osztott pályás út bal oldali úttesten a menetiránnyal szemben is közlekedhet.

További érdekesség még, hogy ugyanezen körülmények betartása mellett a figyelmeztető jelzéssel ellátott jármű olyan helyen is megállhat, ahol az egyébként tilos, behajthat olyan útra, ahová egyébként behajtania tilos és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is közlekedhet.

Így tehát az éjszakai és a hajnali órákban egy egyirányú utcán akár szembe is jöhet velünk egy sárga villogóval ellátott kukásautó – teljesen szabályosan.

Kapcsolódó cikkek:

-K.A.-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!