Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.11.03. 15:15

Eltűntek a fák a Kertvárosból

<p>Nyíregyháza – Olvasónk telefonált, hogy szerda reggelre a Városüzemeltetés és Vagyonkezelő Kft. megbízásából az egyik cég láncfűrészes emberei a kertvárosi vízgyűjtő csatorna egy részén elkezdték kivágni az élő fákat, amelyeket korábban a lakók ültettek. <dia width="900" height="700" alt="Eltűntek a fák a Kertvárosból 2008.11.03."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Elt__369_ntek_a_f_k_a_Kertv_rosb_l_2008_11_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Eltűntek a fák a Kertvárosból 2008.11.03." /></a></dia></p>

A helyszínre kiérkezve láthattuk, hogy a nyíregyházi Kertvárosban kialakított mesterséges vízgyűjtő jó néhány családi ház kertvégén halad keresztül. A betonmeder és annak partja az önkormányzathoz tartozik, azonban azt eddig a kertek gazdái rendezték.

A megkérdezett lakók alig emlékeznek ezen a részen fűkaszálásra, parlagfű irtás pedig még nem is volt. Ezért többen is fákat ültettek a meredek árokpartra, azt remélve, hogy ettől majd kevesebb gyom, és parlagfű nő a gondozatlan területen.

A múlt hét folyamán a Városüzemeltetés és Vagyonkezelő Kft. megbízásából egy cég láncfűrészes emberei a csatorna egy részén elkezdték kivágni az élő fákat. A lakók felháborodtak, olyan is akadt, aki rendőrt hívott, de mint kiderült, engedéllyel vágják ki, és viszik el a még fiatal fákat.

A környéken élők tehetetlen dühvel szemlélik a pusztítást. Szerintük csak lerombolják a part mentén általuk létrehozott, és rendben tartott növényvilágot, és ezek után sem fogja senki gondozni a területet, ami ismét tele lesz gyommal és parlagfűvel.

El kellett távolítani a fákat

A növényzet kivágásáról megkérdeztük Orosz Zoltánt, a Városüzemeltetés és Vagyonkezelő Kft. csapadékvíz-ügyintézőjét, aki készséggel elmondta, hogy a szabályzat szerint a mederből el kell távolítaniuk minden élő idegen tárgyat, ezért volt szükség a fák elszállítására.

„A csatorna a felszíni csapadékvíz elevezetésére szolgál, nem lehet benne semmiféle olyan idegen tárgy, ami zavarná a víz áramlását. Az igaz, hogy jelenleg alacsony a vízszint, de a szélsőséges időjárási viszonyokra is gondolnunk kell, és számításba kell vennünk, hogy a meder megtelhet vízzel. A cserjéken és a fákon viszont megakadnak a különböző hordalékok, ami felhalmozódáshoz vezethet, a gyökerek pedig nyomják az oldalán található betonelemeket.” – mondta Orosz Zoltán.

Továbbá megtudtuk azt is, hogy a csatorna és a meder valóban önkormányzati tulajdonban van, és a munkások nem sértettek magántulajdoni érdekeket. Orosz Zoltán elismerte, hogy az utóbbi években elhanyagolódtak ugyan a csatornák medrei, de ezentúl külön figyelmet szentelnek majd a tisztításra, és a lakóknak nem kell félni, hogy a két meredek part elgyomosodik.

Kapcsolódó cikkek:

- Kálnai Anita, Fehér Attila -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!