Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.10.11. 08:50

Szex, drog és rock n roll

<p>Nyíregyháza - Bár szinte nincs olyan nap, hogy ne hallanánk vagy olvasnánk a kábítószer-használat veszélyeiről, Zacher Gábor toxikológus számos újdonsággal tudott szolgálni a napokban Nyíregyházán tartott előadásán.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Szex, drog, rock and roll Nyíregyházán 2008.10.07."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szex__drog__rock_and_roll_Ny_regyh_z_n_2008_1/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Szex, drog, rock and roll Nyíregyházán 2008.10.07." /></a></dia></p>

A tudatmódosító szerek és a zene, s a film kapcsolatán keresztül mutatta be, hogyan hatnak, mit okoznak a drogok, s hogy hogyan jelennek meg dallamokban, képsorokban. Az ismert szakember olyan ismert zenekarokkal és előadókkal kezdte, akik vagy leálltak a droghasználattal, vagy már belehaltak a fogyasztásba: utóbbiak közül részletesen foglalkozott Janis Joplinnal, Jim Morrisonnal, Jimi Hendrix-szel, a Rolling Stones-szal, ám mindenek előtt azokkal az együttesekkel, aki e téren úttörőnek számítanak.

Beszélt a Charlatans együttesről, melynek koncertjein a közönség együtt szívott a zenészekkel, a Warlocks-Greatful Dead zenekarról, akik a vég nélküli kollektív improvizációt valósították meg a drogok hatására, és Timothy Leary-ről, aki úgy vélte: az LSD-utazás nem más, mint egy zarándoklat.

A legendás Doors frontemberéről, Jim Morrisonról azt mondta: drogot fogyasztott, miközben dalait írta, így nem csodálkozhatunk azon, hogy azok egy része szinte teljesen érthetetlen, dalszövegei, s versei szimbólumrendszerének alapját szintén a szerek használata adta. Drogokkal élt a zseniális gitáros, Jimi Hendrix is, mint ahogyan sokáig a Rolling Stones tagjai is.

Utóbbiak ma már az ellen lépnek fel, amit ők maguk is hosszú évtizedeken át műveltek: míg régebben számos daluk szólt a gyógyszerfüggőségről és a drogokról, napjainkban, kiöregedve a szerhasználatból, dalaikkal rá akarják irányítani a figyelmet a szerek káros hatásaira.

Arra, hogy a drog nem válogat, s a szegényeket, gazdagokat ugyanúgy eléri, aki pedig beleesik a csapdába, csak ritkán menekül. A zenei bejátszások mellett filmrészletek is láthatók voltak, így a kábítószer hatásának első igazi megvalósulása a filmvásznon: Milos Forman Hair című alkotásában, vagy a Trainspotting, ami megmutatja, hogyan próbálnak kitörni a fiatalok ebből az ördögi körből és hogyan nem sikerül nekik.

Zenék és filmek, melyek alapját a drogok adják és melyek nem vezetnek drogfüggőséghez, de melyek megmutatják, a függőség mit okoz.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!