Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.10.06. 12:35

Fogalmunk sincs, hogy mi történt október hatodikán

<p>Nyíregyháza - Aradi vértanúk összefoglaló néven őrizzük a kivégezett magyar honvédsereg 12 tábornokának és egy ezredesének emlékét, akiket 1849. október hatodikán végeztek ki. Egy rögtönzött felmérés alapján, fogalmunk sincs, miről nevezetes ez a nap. Teszteltük a nyíregyháziak tudását, nézze meg az eredményt!&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/aradi-vertanu-gyasz-unnep-oktober-nyiregyhaza-2.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Az 1956-os októberi forradalom felszabadulása

A történelemkönyv az október hatodikát taglaló eseményeknél csukva maradt, vagy a korábban tanultak már kissé megkoptak, hiszen csak keveseknek mond valamit az október hatodika Nyíregyházán. Az 1848-49-es szabadságharcból csak a felszabadulás képe rémlett valamilyen formában, hiszen ezt a szót emlegették a legtöbben. Kérdésünkre, hogy mire is emlékezünk az októberi napon, csupán egy ember tudott kis segítséggel helyesen válaszolni, ezen kívül azonban számos variáció született, melyek szerint a nemzeti gyásznap:

- az október 23-án történt forradalom ünnepe,

- Aradi János emléknapja, valamint

- 13 ismeretlen ember halála, akiket 1956-ben végeztek ki.

Mi történt valójában?

Sértésnek tekintették az osztrákok, hogy 1848–49-es szabadságharc idején a magyar sereg az oroszok előtt adta meg magát Világosnál, ami az egyik fő oka lett annak, hogy a kivégzésnél a tábornokokat megillető lőpor és golyó általi halál helyett kötél általi halált írtak elő a magyar vértanúk részére. A 12 tábornokot és az ezredest 159 évvel ezelőtt, 1849 október 6-án Aradon végezték ki, melynek emléket állít ez a nap.

Kapcsolódó cikkek:

- K.A. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!