Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.10.28. 10:13

Bombát gyártani gyerekjáték?

<p>Nyíregyháza - Miközben egyfolytában arról olvashatunk, hogy egy olimpikon autójában robbanószerkezeteket találtak, a SZON utánajárt, vajon egy laikus milyen könnyen építhet bombát. Talán nem elég kifejező az a fogalom, hogy gyerekjáték, de az internet segítségével, és némi leleménnyel valóban pofonegyszerű bombát barkácsolnunk.</p>

Nem szeretnénk túlozni, de nem egészen negyedórányi keresgélés eredményeként sikerült tuti recepteket találnunk a molotov koktél, különféle füstbomba, csőbomba, sőt még a hidrogénbomba elkészítéséhez is. Volt olyan portál, ahol virágnyelven, csak címszavakban volt olvasható a robbanószerek elkészítésének módja, de találtunk olyan oldalt is, ahol több, fantázianévvel ellátott pirotechnikai cucc részletes leírására bukkantunk. Annak ellenére, hogy a honlap elmondása alapján olyan robbanószereket mutat be, amelyek hatása egy petárdáénak felel meg, nem kell hozzá nagy ész, hogy a hozzávalók mennyiségének növelésével valószínűleg a robbanóerő is emelkedik.

Kikérve egy kémikus véleményét, Dr. Balogh József, a Nyíregyházi Főiskola Kémia Tanszékének vezetője elmondta, hogy a veszélyes anyagok nem csak a felsőoktatásban képezik az oktatás témáját, hanem már a középiskolai évek alatt is igyekeznek a diákok figyelmét felhívni arra, hogy melyek azok a szerek, amelyeket elegyítve, vagy egyszerűen önmagukban is fokozottan veszélyesek lehetnek. Természetesen azt már diákja válogatja, hogy kik azok, akik megértik az ebben rejlő veszélyeket, és kik azok, akik már lehetőségeket is látnak a vegyszerekben – robbanó szerkezetek készítéséhez.

A kémikus szerint gyakorlatilag nem szükséges különösebb kémiai szakértelem ahhoz, hogy bárki robbanószerkezetet készítsen, de ezekre a „kísérletező kedvű” emberekre jellemző, hogy érdeklődnek a kémia iránt. Megtudtuk, hogy egy robbanószerkezet elkészítéséhez az alapanyagokat viszonylag könnyen beszerezhetjük, - még egy kémiai szertárt sem kell hozzá feltörnünk. Természetesen nem szeretnénk ötleteket adni, hogy milyen üzletekben lehet olyan vegyszerekhez hozzájutni, amelyekből összeállítható egy bomba, de talán nem meglepő, hogy ez Nyíregyházán sem okoz különösebb gondot.

Fellapozva a Büntető Törvénykönyvet, megtudtuk, hogy aki engedély nélkül készít, elad, beszerez, cserél, visel vagy tart robbanóanyagot, az robbanóanyaggal való visszaélés bűntettét valósítja meg, amely három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

-M. István-    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!