Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.09.15. 14:47

Kicsi szünet után az 5. versenyen a ProRide-os fiúk

<p>Szeptember első hétvégéje egy igaz csemegét tartogatott a motorsport szerelmeseinek, hiszen most került megrendezésre a Hungaroringen az Alpok-Adria bajnokság futmaja és az Endurance 200 mérföldes versenye, természetesen a már megszokott versenyek mellett. <dia width="900" height="700" alt="Kicsi szünet után az 5. versenyen a ProRide-os fiúk 2008.09.16."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kicsi_sz_net_ut_n_az_5__versenyen_a_ProRide/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Kicsi szünet után az 5. versenyen a ProRide-os fiúk 2008.09.16." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-morot-probike-nyiregyhaza_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/kicsi-szunet-utan-az-5-versenyen-a-proride-os-fiuk/cn/szon-news-km_01-20080915-024818">Egyéni vélemények a versenyről: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

Már az előzetes információk alapján is rengeteg versenyzőre lehetett számítani, ám talán még a várakozásokat is felülmúlta a résztvevők száma, a népes nemzetközi mezőny.

Másik érdekesség a versenyhétvégén hogy a ProRide és a Talmácsi Team, Yamahás versenyzőkként közösen foglalták el a boxot. Ez természetesen óriási elismerés az idén alakult csapatnak és ez is mutatja, hogy nem hiábavaló a fiuk erőfeszítése egy profi csapat létrehozásában.  

Már csütörtökön elkezdődtek a programok a fizetős szabadedzésekkel, majd  a pénteki nap már a Dunlop 600 mezőny izgulhatott hiszen az ő versenyük pénteken délután került megrendezésre a délelőtti időmérő edzések után.

A Superstock 600 ccm-esek időmérő edzésével kezdődött a program. A ProRide Yamaha Karsai Racing Team színeiben Tóth Sándor állt rajthoz. Az időmérőn eddigi  legjobb idejét megfutva a (2.03,5) 13. helyről várhatta a délutáni futamot.

A délutáni versenyen Tóth jól kapta el a rajtot és a mezőny közepével sűrű bolyban fordulta az első kanyart. Tóth végül a 24 fős mezőnyből a 14. pontszerző helyen ért célba.

Kevés szusszanás után szombaton sem unatkozhattak a versenyzők a kánikulai (35 C) melegben, megkezdődtek ugyanis a Dunlop 1000, az Alpok-Adria bajnokság, és az Endurance szabadedzései és qualifikációi.

Az 1000-esek időmérőjén mondhatni már szokásos módon J Henzsely Csaba mindössze egyetlen kört teljesítve, egyéni rekordot felállítva (1.57,1) korán magáénak tudhatta az esti verseny első rajtkockáját. Yoshebashvili Moshe is igen jól vette fel a ritmust mivel ő is az első sorba, a 4. helyre qualifikálta magát. Karsai Tamás 6. Bárány Gergő 11.helyről várhatta a délutáni versenyt.

Majd késő délután (19-00 kor!) Következett a verseny. A rajtot jól kapták el a ProRide-os fiúk és jól együtt tudtak maradni az élen száguldókkal. Henzsely az első helyen volt ám valószínűleg a futómű beállításoknak köszönhetően motorja kanyarról kanyarra csúszkált. Végül az utolsó előtti körben egy meglehetősen gyors balos kanyarban a motor és a gumi nem bírta tovább így Henzsely a 3. helyről hatalmasat bukott. Csodával határos módon megúszta könnyebb sérülésekkel az esetet, és remélhetőleg rövid kórházi kezelés után, -mivel némileg kiújult csuklósérülése-, teljes erőbedobással várhatja majd az Októberi utolsó versenyt. Yoshebashvili Moshe kítűnő rajtját -(célegyenesben 2. helyen haladt)- követően végül az 5. helyen végzett. Karsai Tamást pedig a 7. helyen intette le a kockás zászló. Bárány Gergő futómű beállítási hiba miatt a 13. helyen tudott csak végezni.

R-széria kupa:
Ismét népes mezőny várta az R-széria versenyzőit hiszen a rajtrácsra 41 versenyző állt fel. A ProRide Yamaha Karsai M.S.E.  ismételten 4 versenyzővel képviseltette magát az idén indult kupasorozatban.

            Az időmérőn némi meglepetéssel az összetett 3. helyen álló Czene Miklós csak a 17. helyre qualifikálta magát. Spisák Tibor a 15. Labbancz Zsolt a 14. míg Márkus Tibor a csapat leggyorsabbjaként a 10. helyről várhatta a délutáni versenyt.

A versenyzők mindegyikéről elmondható, hogy a nagyszerű rajtnak köszönhetően, már az első kanyarokban javítottak pozíciójukon. Talán a népes mezőny miatt itt a legkiélezettebb a pozícióharc. Czene a rajt után beragadt a mezőnybe így nem tudott az elejével motorozni, és sajnos a köridejei is elmaradtak a szokásostól így végül a 9. helyen ért be a célba. Labbancz sokkal felszabadúltabb motorozást mutatott az eddigieknél mely a helyezésében is megmutatkozott hiszen a a remek 7. helyen száguldott át a célvonalon. Csurka László 7 körön át meccselt az előtte haladó versenyzővel ám végül ő kerekedett felül ezzel megszerezve a 11. helyezést. A 600as kategóriában Spisák egy új R6-os nyergében várhatta a rajtot ám a motor titokzatos melegedése folytán a teljesítmény folyamatosan csökkent, de még így is a 9. helyen hozta át a betegeskedő vasat. Márkus Tibor kirobbanó formában volt melyet az is mutat hogy megfutotta eddigi legjobb körét és a versenyen körökig a 2. helyen volt. Végül az így is kiváló 6. helyen intette le a kockás zászló.

Endurance:

Vasárnap még hátra volt talán az idei szezon legnagyobb fizikai és szellemi megterhelést igénylő, nemzetközi profi csapatokkal tarkított, Endurance verseny, melyen 74 kört kellett teljesítenie 2 fős csapatokban a versenyzőknek egy motoron. Csak összehasonlítás képen egy sprintverseny 10 körös, tehát ez az endurance verseny hatványozottan megterhelőbb mind a versenyzők mind pedig versenymotorjuk számára. (Az Endurance versenyt nem hiába nevezik megbízhatósági versenynek). Ez a verseny remek alkalom volt arra, hogy a csapat tapasztalatokat gyűjtsön hogyan is kell egy ilyen versenyt teljesíteni, továbbá a csapatszellemet is erősítette. A legnagyobb eredmény hogy mindhárom ProRide-os páros befejezte a versenyt. 1000 ccm-ben Karsai Tamás Yoshebashvili Moshevel párt alkotva indultak neki a végtelennek tűnő száguldásnak. Végül az összesített 13., kategóriájuk 5. helyét szerezték meg. Sajnos hátráltatta őket egy be nem tervezett kiállás hiszen hirtelen probléma merült fel a motorral a 12. körben melyet 5 perces boxkiállás alatt sikerült orvosolni.

600ccm-ben 2 páros indult: Tóth Sándor és Jebelóczki Richárd és Márkus Tibor Spisák Tiborral. A Tóth/Jebelóczki páros végzett a legjobb helyen a háziversenyben mivel az összesített 12. helyén míg kategóriájuk 4. helyén intette le őket a kockászászló. A Márkus/Spisák párosnak sem volt oka szégyenkezni hiszen ők idén kezdték a versenyzést ám még így is a 17. míg kategóriájuk 6. helyén értek célba.

A versenyzők mindegyike elmondta, hogy óriási szerepe van a tankolás minél gyorsabb kivitelezésére hiszen ezzel akár meg is lehet nyerni illetve el is lehet veszíteni a versenyt. A győzelmet végül egy olasz csapat szerezte meg, akiktől talán sikerült ellesni és megtanulni egy-két fogást és technikát mely a jövőben nagyban segíti a csapat Endurance versenyek minél előkelőbb helyezésének megszerzését.

Kapcsolódó cikkek:

- Tóth Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!