Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.09.11. 17:06

Gazdasági gondok a nyíregyházi gyárban

<p>Nyíregyháza - Elbocsátásokat, illetve áthelyezéseket eredményezett a kialakult gazdasági válság a Vibracoustic Magyarország Kft.-nél. Cégcsoporton belül harminc munkás került ideiglenesen egy péceli gyárba, újabb negyven dolgozó sorsa azonban kérdéses. A vezetőség elismerte, hogy valóban vannak problémák, melyeket minél előbb szeretnének megoldani.</p>

Korábban olvasói levelek tájékoztatták szerkesztőségünket arról, hogy a Vibracoustic Magyarország Kft.-nél több dolgozót is elbocsátanak. Később már csak harminc alkalmazott áthelyezéséről szóltak az információk, akik a cégcsoporton belül egy péceli gyárba kerültek. Legfrissebb értesüléseink alapján azonban jelentős gazdasági gondokkal küszködik a vállalat, így több ember sorsa vált ismét bizonytalanná.

 „- Három hétig hitegettek minket, hogy minden rendben van, nincsenek gondok. Szerda este behívtak az étkezőbe és közölték velünk, hogy mivel a cég nem tud munkát biztosítani számunkra, ezért vagy a konzervgyárban vállalunk idénymunkát, vagy fizetetlen szabadságra megyünk, vagy közös megegyezéssel megszüntethetjük a jogviszonyt. Mivel a konzervgyár nem tulajdonosi körbe tartozó vállalat, ezért ebben az esetben is felbomlik a szerződésünk. Szóban vállaltak ugyan garanciát, hogy ha letelt a meghatározott idő visszavesznek minket, de mi ebben nem bízunk. Megfenyegettek minket, hogyha táppénzre megyünk, akkor fegyelmivel elbocsátanak, hogy ne találjunk máshol munkát. A szakszervezet pedig semmit nem tesz az ügyünk érdekében, így nincs kihez fordulni.” – mondta el szerkesztőségünkben jártakor Karaffa István, jelenleg a vállaltnál még állományban lévő munkás. Továbbá hozzátette, hogy a Pécelre került munkások, sem azt kapták, amit ígértek nekik, hiszen a gyárhoz közeli összkomfortos munkásszálló helyett egy sörgyári szállásra kerültek, rossz körülmények közé.

Természetesen az ügyben megkerestük a gyár illetékesét is, aki nem tagadta, hogy a járműipari visszaesés váratlanul érte a legnagyobb vevőiket és így a cégüket is. A váratlan visszaesés azért jelentett hirtelen nagyobb gondot a vállalat számára, mert az utóbbi években mind kapacitás mind munkaerő oldaláról jelentős befektetéseket eszközöltek. A kialakult helyzet miatt a raktárakban felhalmozódott az árukészlet, így bizonyos egységeket le kellett állítani a termelésben.

„- Célunk, hogy a jelenlegi dolgozói létszámot hosszú távon megtartsuk. Tény, hogy jelenleg létszámtöbblettel rendelkezünk ezért, próbáltunk gondoskodni munkatársaink rövid távú anyagi biztonságáról, így a cégcsoporton belül 30 önkéntest helyeztünk Pécelre  egy finommechanikai gyár különböző termelési területeire, akiknek garantáltuk, hogy egy meghatározott idő után újra munkába állhatnak Nyíregyházán. Az idő rövidsége miatt Budapesten, de egy éppen most felújított munkásszállására sikerült elhelyeznünk őket.           

A híresztelésekkel ellentétben 40 dolgozó helyzetét próbáltuk megoldani azzal, hogy lehetőséget adtunk a konzervgyári idénymunkára, de senki sem élt vele. A dolgozók összes juttatását átvállalta volna a cég, de hiába ajánlottuk fel azt, hogy cégünk visszajöveteli garanciát ír alá számukra, inkább elmentek fizetetlen szabadságra, vagy táppénzre, melyből az utóbbi, úgy gondolom, jól mutatja a közreműködés hiányát. Kiemelném, hogy semmiféle fenyegetésről nincs szó, ettől mi teljesen elzárkózunk, akik táppénzre kerültek, annak innen is mielőbbi gyógyulást kívánunk! A szakszervezet és az üzemi tanács pedig mindent megtesz azért, hogy a kialakult helyzet minél előbb megoldódjon, és mindenki számára megfelelő megoldást találjunk, hiszen a jövőben 380 fős létszámra lesz szükségünk.” – mondta el Stefán Ottília a Vibracoustic Magyarország Kft. humángazdálkodás vezetője.

Kapcsolódó cikkek:

-Kálnai Anita-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!