Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.09.19. 15:07

Schengen és a kishatár

<p>Ungvár–Nyíregyháza&#160; – Ungváron aláírták a külügyminiszterek az egyszerűsített határátlépésről szóló egyezményt.</p>

Már év elején nyilvánosságra hozta Magyarország és Ukrajna azt a törekvést, hogy miután hazánk csatlakozik a schengeni övezethez, a két ország a határ közelében (50 kilométeres sávban) megteremti állampolgárainak a lehetőséget, hogy vízummentesen utazhassanak egymáshoz.

Kedden Ungváron  Göncz Kinga magyar és Arszenyij Jacenyuk ukrán külügyminiszter aláírta a kishatárforgalmi megállapodást. Ez akkor lép hatályba, amikor Magyarország csatlakozik a Schengeni Egyezményhez, várhatóan 2008 januárjában.

A kishatárforgalmi engedélyhez nem kell vízum, öt évig érvényes, hat hónapon belül három hónapos tartózkodást tesz lehetővé a másik országban, és húsz euróba kerül. Csak azok élhetnek vele, akik már három éve a határzónában élnek.

Az engedély nem jogosít korlátlan mozgásra a másik ország területén, csak a határövezetben: magyar oldalon megyénk szinte valamennyi jelentősebb városa, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén egy része, ukrán oldalon pedig Kárpátalja síkvidéki területére érvényes.

Egyelőre konkrétumokat nem tudnak a Nyírbátori Határőr Igazgaztóságon sem arról, hol lehet majd kiváltani az engedélyt és milyen lesz. Korábban szó volt ugyanis arról, hogy matrica formájában ragasztják be az útlevélbe, később pedig plasztikkártya lesz.

 

- Györke László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!