Friss hírek

2009.03.11. 07:38

Szakmai vezetőkkel egyeztetett a tárca - Népszava, Népszabadság

<p>Szerdán kerülhet a kormány elé a kórházfinanszírozás új tervezete - írja a Népszava. Ennek körvonalairól informális megbeszélésen egyeztetett Székely Tamás egészségügyi miniszter a kórházvezetőkkel. A lap úgy tudja, hogy a finanszírozás alapjául a kórházak tavalyi teljesítményének 105 százalékát vennék: ennek kétharmadára megemelt összeg jár, egyharmadára viszont a mostaninál kevesebb. Az viszont még kérdés, hogy pontosan mennyi. A lap információi szerint az új rendszerben az eddig kifizetetlen túlteljesítésekért is pénzt kaphatnak a kórházak. Viszont ha egy intézmény ezután több mint 10 százalékkal lépi túl a 100 százalékos keretét, azonnali ellenőrzést kaphat.</p>

Közben a Népszabadságnak adott interjújában Székely Tamás azt mondta, hogy újabb harmincmilliárd forintos elvonás várható az egészségügyben, és ez még szerinte elviselhető. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy nem feltétlenül megszorításokról van szó, inkább a tartalékok megfogásáról. Ez két fő területet érintene, a gyógyszerellátást és a gyógyító-megelőző ellátásokat. Előbbi területen úgy takarékoskodnának, hogy egyszerűsítenék a készítmények felírását. Egy krónikus betegnek például ritkábban kellene szakorvossal megerősíttetnie a terápiáját, és egy cukorbetegnek sem kellene háromhavonta szakorvoshoz mennie a gyógyszerért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!