Sült sütőtökkel kínálják majd a város apraját-nagyját a kertbarátkör tagjai

Akt.:
Sült sütőtökkel kínálják majd a város apraját-nagyját a kertbarátkör tagjai
Sajóbábony – A cél az, hogy újra műveljék a kerteket, a telkeket a település lakói.

A sajóbábonyi tájház udvaráról lépünk be az önkormányzat mintakertjébe. Már kiszedték a hagymát, a sütőtököt, így csak az újonnan ültetett, két tucat őshonos fát tudjuk megnézni: debreceni muskotály szilva, ringló szilva, klasszikus alma, olvassuk el néhányon a feliratot.

A fákat nemrég ültették el, bíznak benne, hogy idővel el tudják majd őket terjeszteni a Sajóbábony környéki telkeken. Mert telkek vannak szép számmal, de sajnos sokat nem művelnek. Ez is a Sajóbábonyi Kertbarátkör egyik célja, hogy minél többen újra művelni kezdjék.

Sok a fiatal

A Sajóbábonyi Kertbarátkör jövőre lesz 15 éves, mondta Molnár Zoltán elnök. A civil szerveződést nemrégiben egyesületként jegyezték be, ez azért volt fontos lépés, mert ezentúl pályázatokon is indulni tudnak. Megtudtuk, a kertbarátkör a cél érdekében – hogy minél többen műveljék a földjeiket – rendszeresen szervez továbbképzéseket, ismeretterjesztő előadásokat a kertgazdálkodásról az érdeklődőknek, akik szép számmal vannak.

 

– Körülbelül harmincan jönnek el rendszeresen – jegyezte meg Molnár Zoltán és hozzáfűzte, az külön jó, hogy sok köztük a fiatal. Ez adja ugyanis a folyamatosságot és jelzi, lesz jövője a mostani tevékenységüknek. A mintakertnek is az a fő jelentősége, hogy be tudják mutatni a gyakorlatban is a kertgazdálkodás fortélyait.

Mi micsoda?

– Tavasszal, nyáron, kora ősszel pompázik a kert – mondja Molnár Zoltán és kolléganője, Bartha Lászlóné meg is erősíti ebben. Megtudjuk, olyankor gyakran jönnek iskolai csoportok, így meg tudják nekik mutatni, hogy néz ki a petrezselyem, a karalábé vagy épp a sütőtök. És most majd a fákat is, később a termésüket, hiszen azok gondozását is magukra vállalták. Mindketten magyarázzák, hogy nagyon jó adottságokkal bír a kert, sok minden megterem benne.

– Nagyon fontos, hogy sikerült megszerveznünk mindezt a mai munkanélküli világban – jegyezték meg. Hiszen ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy sikerül rávezetni az itt élőket a kertművelésre, arra, hogy ők is meg tudják termelni saját maguk számára a szükséges zöldséget, krumplit, hagymát.

– És mennyivel finomabb, mint a szupermarketben megvásárolt – vallják.

a-tajhaz-kertjeben-levo-kemenceben-sul-m

Jó ötlet…

Bartha Lászlóné arról mesél, hogy mennyire jó ötlet volt csatlakozni a Pro Lecsó programhoz is. Ő maga is tagja a kertbarátkörnek, majd mikor jött a lehetőség, ő is önkéntesként csatlakozott a programhoz. 6-8 fővel kezdték a kertet csinálni, a cél az, hogy a hátrányos helyzetűeket bevonják a kertművelésbe.

– Rengeteg sütőtökünk termett az idén – büszkélkedik. Egy részét kivitték a piacra, egy részét pedig tárolják, advent harmadik vasárnapján úgy tervezik, hogy a tájház kertjében található kemencében megsütik és vendégül látják vele a település apraja-nagyját. A sütő­tökön kívül birsalmalekvárt, és mindenféle süteményeket is kínálnak majd a kertbarátok a vendégeknek.

– Már tavaly is nagy sikerrel rendeztük meg a hasonló rendezvényt – mondta Bartha Lászlóné, akitől megtudtuk, hogy ő maga többször is sikert aratott süteményeivel különböző gasztronómiai versenyeken. El is árult nekünk két receptet, amit ezúton osztunk meg olvasóinkkal.

– Hajdu Mariann –


Bartha Lászlóné receptjei

Karácsonyi püspökkenyér

30 dekagramm lisztbe belekeverünk fél sütőport, 10 dekagramm mazsolát, 5 dekagramm étcsokit, 5 dekagramm diót, esetleg apróra vágott birsalmasajtot.

2 egész tojást kikeverünk 20 deka­gramm cukorral és 1 vaníliás cukorral, hozzáadunk 2 deciliter tejfölt is.

A kétféle keveréket összeöntjük, elkeverjük és sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntjük, és körülbelül 150–170 fokos sütőben lassan sütjük, szárítjuk.

Sörkifli

Hozzávalók

70 dekagramm liszt (20 dekagramm rétes, 50 dekagramm sima), 2 tojás sárgája, 1 deciliter olaj, 1 kefir, 1 deciliter tejben 1 csomag élesztő 1 kanál cukorral futtatva, 10–15 dekagramm reszelt sajt, 1 darab Ráma margarin 1 csapott evőkanál sóval kikeverve.

Elkészítése

A tésztát összeállítjuk, a sós margarin és a reszelt sajt kivételével. Jól kidolgozzuk, és hengert formálunk belőle, majd tíz felé daraboljuk. Egyenként lángos nagyságúra kinyújtjuk, megkenjük a sós margarinnal és megszórjuk reszelt sajttal, majd beborítjuk egy ugyanolyan méretű tésztalappal. Megnyomkodjuk és 16-felé vágjuk. A lapokat kívülről kezdve feltekerjük. Pihentetés után (kb. fél–1 óra) megkenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal, majd kisütjük.

hirdetés
hirdet�s