Sport

2018.07.12. 14:45

Miskolc Steelers: A bölcs és az ő mondása

Miskolc - Története során harmadik alkalommal jutott be a honi amerikaifutball-bajnokság legmagasabb osztályának, a HFL-nek a döntőjébe a Miskolc Steelers együttese.

Miskolc - Története során harmadik alkalommal jutott be a honi amerikaifutball-bajnokság legmagasabb osztályának, a HFL-nek a döntőjébe a Miskolc Steelers együttese.

A gárda 2016-ban megnyerte a sorozatot, míg tavaly ezüstérmes lett. A klub szerdán tartotta a szombati finálét (17.00, Szusza Ferenc-stadion) megelőző sajtótájékoztatóját az Avasi kilátóban lévő kávézóban.

Nem róla szól

Az acélosok játékosedzője, az Egyesült Államok-beli Eaton Demetrius Lamar két éve még „színtiszta futballistaként” nyerte meg a bajnokságot, most pedig szakvezetőként is magasba emelhetné a serleget. Hogy a 2007-ben az IFAF szervezetnél világbajnok légiós miként tekintene az első helyre? – megkérdeztük.

– Jártam már sok helyen a világban, nyertem több országban bajnokságot, de ez a dolog nem is igazán rólam szól, hanem a csapatról. Az a fontos, hogy amióta itt vagyok, látom a srácokon a fejlődést, s jó lenne látni őket, hogy örülnek – szögezte le a tengerentúli tréner.

A HFL legtöbb yardot futó játékosa éppen a Steelersnél található, Andre Whyte ugyanis több, mint 1200 yardot teljesített az eddigi meccseken, így kulcskérdés lesz, hogy ő mennyire tudja hozni a formáját, illetve a Wolves mennyire tudja őt kikapcsolni.

– Nyilván készülnek rá, mindenkire igyekszik készülni egy csapat – tette hozzá Eaton Demetrius Lamar. – Andrénak, amennyire jövőre is fog Magyarországon játszani, már sokkal nehezebb munkája lesz, hiszen az idén látta őt mindenki, hogy mit tud, mire képes. Ha a Wolves megállítja őt, kevésbé fog működni az, ami eddig, akkor kitalálunk majd mást…

Nő az érdeklődés

Az utóbbi években egyre nagyobb nézősereg előtt rendezik meg a HFL-finálét, ugyanis 2016-ban, a BVSC-stadionban 2800-an, míg 2017-ben, az MTK pályán 4300-an követték a helyszínen a mérkőzést. Hogy ez az érdeklődés, a körítés, a fókusz mennyire lehet hatással a játékosokra, ­mennyire lehet erre készülni? – kíváncsiak voltunk az ezzel kapcsolatos válaszra.

– Tapasztaljuk, hogy az érdeklődés a magyar amerikai futball iránt évről-évre nő, és ez jó a sportágnak – mondta Eaton Demetrius Lamar. – Pályafutásom során játszottam már 30-50 000 néző előtt is, úgyhogy van ez irányú tapasztalat, de a csapat zsinórban harmadszor került be a fináléba, úgyhogy ez az érzés nem új. Igyekszünk jól kezelni.

Csak ha muszáj

Az előző két döntőt a Budapest Cowbells-szel vívta a Steelers, most a Wolves-szal, azzal a gárdával, amely tehát régen volt ilyen helyzetben.

– Egy ideje nem voltak döntősök a Farkasok, ezért biztos ki vannak éhezve a sikerre – fogalmazott a miskolciak szakvezetője. – Az alapszakaszban nyertünk ellenük, de hogy kell-e az akkori játékhoz, taktikához képest valamin módosítani? Egy bölcs ember egyszer azt mondta, ami nem törött el, azt nem kell megjavítani. Szóval, ami működött eddig, ahhoz nem kell nyúlni, csak ha muszáj, ha az ellenfél erre kényszerít bennünket.

Aki a helyszínen akar szurkolni, részleteket a miskolcsteelers.hu honlapon talál. A finálét a DigiSport1 élőben közvetíti.


Amerikai futball: út a döntőig

Miskolc Steelers

Alapszakasz

– Budapest Cowbells 24-25

– Győr Sharks 35-6

– Budapest Wolves 21-13

– TD Store Eagles 35-26

– Fehérvár Enthroners 48-13

– Nyíregyháza Tigers 35-0

– DAK Acél Dunaújváros Gorillaz 24-10

Elődöntő

– Budapest Cowbells 33-14

Budapest Wolwes

Alapszakasz

– Fehérvár Enthroners 35-7

– DAK Acél Dunaújváros Gorillaz 20-0

– Budapest Cowbells 37-8

– Miskolc Steelers 13-21

– Nyíregyháza Tigers 32-26

– TD Store Eagles 37-0

– Győr Sharks 37-14

Elődöntő

– Nyíregyháza Tigers 35-20

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!